Verlichting doet het ineens niet

Nienie88

  • #1
Hoi,
Een paar dagen terug is ineens mijn verlichting boven de eettafel kapot gegaan. In eerste instantie dacht ik dat de peertjes vervangen moesten worden, maar ook de nieuwe peertjes blijken het niet te doen. Ik heb de schakelaar in de meterkast gecontroleerd, hier lijkt het niet aan te liggen. De stopcontacten in de buurt van de lampen doen het ook gewoon. De draden lijken ook goed in de kroonsteen te zijn bevestigd. Er is 1 schakelaar voor de beide lampen. Het rare is dat de verlichting het altijd gedaan heeft.. dus hoe kan het dat het ineens niet meer doet? Heeft iemand een idee waar het aan kan liggen?
Ik hoor het graag!
 

CV__

  • #2
Lijken, lijken, lijken.

Gewoon nameten!

Wat voor verlichting hebben we het eigenlijk over?

Veel moderne fittingen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor de oudere gloeilampen, omdat ze niet tegen de hitte kunnen. Dan gaan uiteindelijk de contacten in de fitting wijken en dan gaat dus het licht uit... meestal wel vooraf gegaan door wat geknipper.
 

Nienie88

  • #3
De kleur van de draden zijn blauw en bruin.. Het zijn twee IKEA Hektar lampen + peertjes van de IKEA. Die het dus gewoon jaren gedaan hebben en nu ineens niet meer..
 

CV__

  • #4
Ja, en dan meet je dus gewoon, bijvoorbeeld op de kroonsteen, of er 230V tussen die twee staat.

Blauw en bruin uit het plafond is ook al erg vreemd. Normaliter is dat zwart en blauw.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
In de lamphouder zitten twee lipjes, eentje onder en eentje aan de zijkant, die aan de zijkant kan iets naar buiten gedrukt zijn, die met een geïsoleerde schroevendraaier iets naar binnen drukken.
Dan is er nog het lipje onderin, als dat teveel naar beneden zit zal de lampfitting het lipje niet raken, bij sommige lampen zijn de fittingen iets korter.
Het onderste lipje iets naar boven halen met een haakje.

Bij beide ingrepen de spanning eraf in de meterkast dus niet alleen de schakelaar.
Een nieuwe lamphouder kan ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu