Verlaagd plafond gebruiken als ventilatiekoker

Doede

  • #1
In de doucheruimte komt een trespa verlaagd plafond. In dit plafond moet de ventilatiebox met een rooster en een flexibele slang de damp afzuigen. Het rooster komt direkt boven de douche.

Wat ik mooier zou vinden is om geen rooster nodig te hebben, maar om aan alle kanten van het trespa twee centimeter ruimte te laten, de ventilatieslang gewoon boven het plafond open laten, en zo de hele ruimte boven het plafond te laten werken als afvoerkanaal.

Is dit mogelijk? Werkt de afvoer dan nog goed, of krijg je problemen met iets? De ruimte is 1,5 m2, er lopen waterleidingen van de douche en er zit een centraaldoos.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zou op zich moeten kunnen maar dan moet het huidige plafond super vochtdicht worden gemaakt, er zal condens op het huidige plafond komen en dat mag nooit in de ruimte daarboven terecht komen i.v.m. rotting etc.
Rotting geldt niet voor beton maar schimmel ligt op de loer, al met al geen ideale oplossing om op deze manier te ventileren.
 

Doede

  • #3
Dacht ik ook dat het zo moet kunnen. In feite is het een gewoon (betonnen) plafond zoals het altijd al was, met alleen een plaat eronder dat het zicht wegneemt op de leidingen.

Is het een goed idee om isolatiemateriaal tegen het beton aan te maken, zodat condens er niet tegenaan kan slaan?

Of is dit allemaal een slecht idee? Punt is dat de trespa zowieso ruimte nodig heeft om te kunnen werken, dus leek me dit een goede oplossing.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Volgens mij lees je het bericht van Jan niet helemaal goed.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Wat je wel kunt doen, is een rooster in het trespa plafond, en 3 cm daaronder weer een trespa plaatje dat flink groter is dan het rooster.

Je ziet het rooster niet meer, en als je het plaatje met dopmoeren aan draadeindjes hangt (rvs) kun je hem ook gemakkelijk weghalen om schoon te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb een metalen lamellen plafond onder een gipsplaten plafond gehangen. Ventilatie via de zijkanten van de lamellen. Er zitten twee ontluchtingen boven in het gipsplafond. Een loopt naar rechtstreeks naar buiten via een schoorsteen en de ander ontlucht onder het pannendak. Ik zie geen zaken van oooh dat had ik anders moeten doen. Nok nok. :lol:

Wat voor ruimte zit er bij jouw boven die badkamer. Ik denk wel dat tijdens het douchen druppels aan die platen gaat krijgen. Ze hebben nogal wat massa en nemen daardoor niet zo gemakkelijk een hogere temperatuur aan die tijdens het douchen gaat ontsaan, vermoed ik.
 

Doede

  • #7
Heb je bij een metalen plafond niet heel erg veel last van condens? En heb je er al eens boven gekeken sinds de plaatsing :) ?

Bij mij zit er beton boven, en daarboven de buren. Op dit moment zitten er alleen druppels aan de koudwaterleiding, niet aan het plafond.

Wat Hessie zegt vind ik ook een mooie oplossing trouwens. Ziet er strak en industrial uit zo.

Ik ga de ventilatie altijd vol aanzetten tijdens gebruik, dus ik hoop dat daarmee de schimmel wegblijft.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Volgens mij wordt er een probleem over het hoofd gezien en dat is dat er een centraaldoos dmv een verlaagd plafond onbereikbaar wordt. En dat is niet volgens de installatieregels.
 

Tiho

  • #9
Die zal toch bereikbaar blijven. Aannemelijk komt er ook een lamp in de badkamer.
 

Doede

  • #10
Daarom juist een trespa plafond, dat je met een paar bouten vastzet, en zo weg kan.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Ok, geen probleem dus. Maar ik dacht ik meld het maar even :wink: .
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Denk er wel aan dat het op het verlaagde plafond een groot stofnest gaat worden. Ik zou dat niet willen...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Doede schreef:
Heb je bij een metalen plafond niet heel erg veel last van condens? En heb je er al eens boven gekeken sinds de plaatsing :) ?

Bij mij zit er beton boven, en daarboven de buren. Op dit moment zitten er alleen druppels aan de koudwaterleiding, niet aan het plafond.
Het materiaal van de lamellen is van aluminium heeft geen massa neemt heel snel de warmte op. Ik heb er nog niet boven gekeken.

Die waterleiding zal altijd blijven condenseren. Isolatie.

Mechanisch ventilatie prima. Aanzetten als je klaar bent met douchen ik moet er niet aandenken die pest herrie tijdens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu