Verlichtingsplan verlaagd plafond

Tao

  • #1
Hoi


ik wil op de slaapkamer van mijn dochter een verlaagd plafond aanbrengen met daarin een aantal verlichtingsarmaturen Ingebouwd. Nu heb ik op basis van de informatie die ik heb kunnen vinden een verlichtingsplan gemaakt. Kunnen jullie je mening geven of dit veilig en juist is?

Er komen vier 230v trimless inbouwspots met hue White gu10 leds. En voor de aansluiting van de Hue led strip heb ik boven het plafond een opbouwcontactdoos nodig.

Ik vraag me af of er niet teveel lasklemmen gebruikt worden vanuit de centraaldoos? Zit daar een maximum aan?

Alvast bedankt voor de feedback
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom de 2 schakelaars?
Hue kun je volgens mij gewoon zonder schakelaar aansluiten.

Ik zou vanuit de centraaldoos met een stuk flexpijp naar het verlaagd plafond gaan en deze daar vanuit in een ruime lasdoos, ook met flexpijp, aftakken naar de verschillende armaturen en contactdoos voor de led strip.
In de ruime lasdoos op het verlaagd plafond kun je dan al je verdere verbindingen kwijt.
Wel met 2,5mm2 VD draad en las steekklemmen werken, en niet met snoeren en kroonsteentjes, kroonsteentjes kun je dan wel gebruiken om de spotjes op de VD draden aan te sluiten.

De oorspronkelijke centraaldoos dient wel bereikbaar te blijven.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik bedoel trouwens de 2 omcirkelde symbolen, of zijn dat geen schakelaars?
 

Tao

  • #4
Dat zijn inderdaad twee schakelaars, ze staan op het plan omdat ze reeds aanwezig zijn en ik het complete beeld wilde laten zien. Ze zitten verder niet in de weg, dus als het geen kwaad kan laat ik ze daar voor wat ze zijn.

Oke dus eigenlijk kan ik gewoon werken met de ruime lasdoos, lasklemmen en met flexibele pijp. Dat is wellicht nog makkelijker dan zoals in het plan. Maakt het aantal lasklemmen nog wat uit?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tot zoverre ik weet niet, als de doos vol zit houdt het gewoon op, maar volgens mij heb je niet zoveel lasklemmen nodig, dat er een doos propvol komt te zitten.

Als je jouw lampen en contactdoos vanuit de centraaldoos vanaf een bruine en blauwe draad aftakt, heb je met de schakelaars niets te maken, in dit geval alleen de zwarte draad, die van de schakelaar afkomt afdoppen.

VD draad kun je op bosjes van 10 meter per kleur bij de gemiddelde bouwmarkt kopen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Hou je er wel rekening mee dat draad in buis moet, dat een buis moet eindigen in een behuizing (lasdoos) en dat je verbindingen ook alleen mag maken in een lasdoos? In je tekening lijkt vanalles zomaar op het plafond te liggen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. ;)
Jules1962 schreef:
Wel met 2,5mm2 VD draad en las steekklemmen werken, en niet met snoeren en kroonsteentjes, kroonsteentjes kun je dan wel gebruiken om de spotjes op de VD draden aan te sluiten.
Ik vind dit een bijzonder advies, want ik zou voor het laatste stuk naar de spot dus juist wel een dubbel geïsoleerd aansluitsnoer gebruiken. Dit kun je dan ook netjes invoeren in het aansluitdoosje wat je bij fatsoenlijke fittingen doorgaans aantreft:

Snoer kun je dan netjes invoeren en onder de trekontlasting vastzetten.

Ik heb geen idee hoe je dat met draad in buis zou willen aansluiten.
 

Tao

  • #7
zo het forum werkt weer en ziet er weer goed uit!

Thx.
Alles zal nu inderdaad netjes in buis worden weggewerkt. Ik heb nu de spotjes binnengekregen en die hebben dus blijkbaar zo’n aansluiting als op de foto van XanderH.


ik heb nog twee vragen hierover:
B02BBEE4-6E9F-40D7-B9A3-170FC36BF844.jpeg
 

Tao

  • #8
Zoals je kunt zien zit het aansluitdoosje bovenop de spot geplakt, waardoor de inbouwmaat ineens van 9cm naar 11cm gaat. Kan ik dat van de bovenkant losmaken en dan aan de zijkant plakken of laten bungelen?

En; Er staat op de beschrijving dat de spot op de aarde moet worden bevestigd, maar op die slaapkamer is geen aardedraad aanwezig. Kan ik dat ook zonder die aardedraad doen? Of is dat gevaarlijk?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Het gevaar van geen aardedraad is dat als door een defect de behuizing onder spanning komt te staan, deze niet wordt afgeleid en ook de aardlekschakelaar of groepsautomaat niet afschakelt. Gezien je sowieso problemen hebt met de inbouwmaten, zou ik op zoek gaan naar andere spots.
 

Tao

  • #10
Thx,

Nou zou ik wellicht een aardedraad Naar die slaapkamer kunnen trekken, maar ik heb in die kamer ook stopcontacten en schakelaars zonder aarde. Heb ik het goed begrepen dat als ik aarde naar die ruimte breng, ik gelijk alles van aarde moet voorzien? Of is aarde voor alleen die spots acceptabel?

de inbouwruimte zou nog wel kunnen alleen zou ik het minimaal willen houden als het niet nodig is om lager te gaan met dat plafond.
 

Tao

  • #11
Ik heb het even in de meterkast en de centraaldozen nagekeken. Het ziet er naar uit dat op elke groep In de meterkast met een aardedraad is verbonden. De centraaldoos in de slaapkamer (groep 3) heeft die aardedraad niet. De centraaldoos van de overloop heeft die aardedraad dus wel. Kan ik ervan uitgaan dat de blauwe en bruine draad ook uit die centraaldoos van de overloop komt en ik dus dan vanuit daar een aarde naar het vertrek kan trekken?

ADDE09D0-B55C-471E-889B-4D6326D1D8CB.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Als fase en nul van de centraaldoos in de slaapkamer worden gevoed door de centraaldoos op de overloop, dan kun je daar prima je aarde vandaan halen. (Anders ook, maar het is logischer als alles vanuit één plek komt.)
 

Tao

  • #13
Thx,

Oke helder. En moet ik dan ook alles in die slaapkamer voorzien? Of is het voor de spots alleen voldoende?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Ik zou er een stekerbare wieland installatie van maken.
Op de cantraaldoos een weiland uitbreidingsdoosje zetten met een aantal uitgangen en daar de verlichting op inpluggen met wieland koppelsnoeren t-splitters en apparaat snoeren
Geen gedonder met buizen en lastige ov
 

Tao

  • #15
Thx,

(sorry, wat is ov?)
Ik had er nog nooit van gehoord, maar de Wieland installatie is inderdaad echt een heel mooi systeem. Echter is het wel een wat duurdere oplossing. Zoals je het hebt beschreven is ook de volgorde van de centraaldoos naar de lamp neem ik aan?

ik ben misschien wel wat lastig maar kan iemand aangeven als ik de aarde naar de slaapkamer ga trekken vandaag, dat ik ook de wcd s moet voorzien of is het voor alleen de spots voldoende?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #16
Er was hier weleens wat discussie of de norm nog geldig is dat je in één vertrek niet en geaarde en ongeaarde contactdozen mag hebben. Ik weet niet of deze norm, als die überhaupt nog geldig is van toepassing is op verlichtingsarmaturen.
Ik vind het altijd een raar idee om ergens geen aarde aan te sluiten, omdat je anders ook op andere plekken aarde zou moeten aanleggen.
Het is sowieso een goed idee om ongeaarde wcd's te vervangen, want het zijn ondingen. Als je dat niet ziet zitten, dan zou ik lekker aarde aanleggen voor de spots en de wcd's laten voor wat ze zijn. De situatie waarin een combinatie uit niet geaarde en geaarde toestellen gevaarlijk wordt, is in mijn ogen erg onwaarschijnlijk.
 

Tao

  • #17
Thx Tom,

ik ga dan voor alle zekerheid toch maar voor de aanleg van Aarde op alle punten daar.

Bedankt allemaal voor jullie hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu