Verkeerde grondkabel, en nu!?

Mau

  • #1
Ik vind op dit forum niet het antwoord:

Om in de schuur onze wasmachine op een aparte groep te zetten, heb ik een aparte grondkabel aangelegd, rechtstreeks vanuit het huis naar een nieuw stopcontact in de schuur.

Ik kreeg een kabel in mijn handen geduwd bij de plaatselijke bouwmarkt, maar wat schetst mijn verbazing: drie-aderig, bruin, blauw en zwart. Verder metaal in de kabel voor extra bescherming en als ik het goed begrijp een aardelint.
Dus geen groengele aardedraad, maar hoe sluit ik dit nu aan?
Aan de kant van het huis moet de kabel worden aangesloten in een verdeeldoos met "normaal" bruin/blauw/groengeel.
Aan de kant van de schuur moet de kabel op een geaard stopcontact worden aangesloten.

De kabel zit al helemaal vast in de grond en de muren, dus vervangen kan niet meer.

Alvast bedankt!

Mau
 

Fiesiekus

  • #2
Geen paniek, dit is de goede kabel.

Die litze (aardelint) zet je een adereindhulsje op zodat ie niet rafelt, dat verbindt je via een kroonsteentje aan de geel/groene in huis. In de schuur kom je in een doos uit, ook stukje geel/groen aan de litze m.b.v. kroonsteentje en dan 3 aders naar de wandcontactdoos.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De litze zit net onder de metalen mantel en valt niet op als je het niet weet.

 

Xr8

  • #4
De genoemde litze moet je ook aansluiten anders heeft de grondkabel helemaal geen zin. Deze aard nl ook het aardscherm. Voordeel van een extra ader is dat je indien mogelijk iets vanuit de woning kunt schakelen als het nodig is.

Succes.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Mau schreef:
Om in de schuur onze wasmachine op een aparte groep te zetten, heb ik een aparte grondkabel aangelegd, rechtstreeks vanuit het huis naar een nieuw stopcontact in de schuur.
Aangezien het om een aparte wasmachine groep gaat, zul je de zwarte ader dus niet voor iets anders kunnen gebruiken.
 

Xr8

  • #6
Daarin heb je gelijk, zo je er echter een buitenlampje bij willen zetten dan heb je de mogelijkheid. Denk niet dat dit tot problemen zal leiden, ondanks het niet zo hoort.

Succes.
 

Mau

  • #7
Bedankt voor jullie antwoorden. Als beginnende klusser ben ik gerustgesteld, de paniek is inmiddels weg ;-)

Dat van die buitenlamp is misschien wel een goed idee, die moet ik ook nog aan de schuur maken. Zou handig zijn als ik die vanuit het huis kan schakelen en vanuit de schuur zelf. Hoe zou dan het schema er dan uitzien, uitgaande van de beschreven grondkabel? Of is er een reden om dit niet te doen?

Groet,

Mau
 

Fiesiekus

  • #8
Wasmachine hoort op een aparte groep, maar een lamp erbij zal geen enkel praktisch probleem opleveren.

Alleen een wisselschakeling zal met deze kabel niet lukken (te weinig aders). Een optie is om een buitenlamp met sensor aan te brengen
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Als je ook nog verlichting buiten wilt aanleggen, zul je dat op een andere groep moeten doen als de wasmachinegroep, omdat de wasmachine apart hoort. Desnoods zou je ook nog een extra twee aderige grondkabel voor de wasmachine kunnen aanleggen. De bestaande kabel kun je dan voor een wisselschakeling voor de buitenverlichting gebruiken. Daarvoor gebruik je dan bruin en zwart als schakeldraden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu