Verkeerd aangesloten radiator?

Shanky

  • #1
Zo'n 13 jaar geleden heeft een installatiebedrijf m'n radiatoren aangesloten. Er was altijd 1 radiator die niet goed werkt, de grootste, in de woonkamer. In totaal is hij 300cm breed, en zo'n 50cm hoog. En alleen de eerste 40/50cm aan de linker kant worden een beetje warm. De andere 250cm blijft steenkoud. Installatiebedrijf hebben we nooit teruggevraagd, maar bij de controle van de Energiewacht heb ik wel gevraagd of ze er even naar konden kijken. Hun hebben wat aan de draaiknop gedraaid en gespeeld, maar zonder enig resultaat.

Nu moest ik vanwege nieuw stucwerk de radiator eraf halen, en kwam ik tot de ontdekking dat de aanvoer onderin binnenkomt, en de retour bij de knop bovenaan zit. Ik ben hier geen CV expert, dus wellicht heb ik het fout, maar dit lijkt me niet goed..toch? Foto toegevoegd, hoe de leiding loopt. Rood = aanvoer, blauw = retour.

Stel; ik heb gelijk dat dit verkeerd is aangesloten...hoe kan ik dit oplossen zonder de hele vloer open te moeten breken.

IMG_4640.jpg
 

stefan9

  • #2
Afhankelijk van hoe de aansluiting op de radiator is en de afstand tussen de buizen zou je een kruisstuk kunnen plaatsen, waarin de aanvoer en retour omgewisseld worden.
De situatie wordt dan al een stuk beter, maar om zo'n lange radiator helemaal goed warm te krijgen zou je de retour aan de andere kant moeten aansluiten. Maar misschien geeft de radiator al genoeg warmte als de aanvoer en retour zijn omgewisseld.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik denk dat het wel mee valt, kruislings aansluiten is beter maar niet persé nodig.
Met een kruisstuk los je het probleem wel op.

Een andere optie is om de leidingen op de verdeler om te draaien, dat is meestal veel makkelijker.
Als er geen verdeler is dan is een kruisstuk het beste.
 

Auto-Geen

  • #4
Radiator iets omhoog, aanvoer op de juiste aansluiting aansluiten en de retour onder de radiator door naar de andere kant. Heb je 2 zijdige aansluiting er de meeste warmte uit je radiator.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu