Vloerverwarming - Verkeerd aangesloten?

Obviiious

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben 2 maanden geleden een huis gekocht met vloerverwarming, maar na veel lezen en uitzoeken komen we er niet uit hoe we deze goed werkend krijgen. De vorige bewoners zijn weinig behulpzaam, die reageren vrij kortaf dat het altijd gewerkt heeft... Dus ik dacht, probeer het hier even!

Ter info: Er is alleen vloerverwarming op de begane grond, boven zijn gewoon radiatoren. De CV ketel hangt op zolder en de vloerverdeler zit in de garage (tegen de buitenmuur van de woonkamer aangebouwd).

Toen wij het huis kregen stond de thermostaat in de woonkamer op 12 graden. Dat hebben we tijdens de verbouwing zo gelaten maar 3/4 weken geleden zijn we deze gaan verhogen. De thermostaat in de woonkamer hebben wij opgebouwd met 1 graden per dag naar 20 graden. Ook hebben wij de vloerverwarming langzaam opgebouwd d.m.v. de thermostaat knop links boven met circa 5 graden per week naar een max van 45 graden. (De vloerverwarming is overigens niet nieuw, deze ligt al zo'n 15 jaar in de woning.)

Nu zijn we echter al anderhalve week verder, maar we hebben het idee dat de vloerverwarming nog steeds niet echt warm wordt. Ik heb zaterdag voor de zekerheid nog een test gedaan door alle radiatoren boven uit te zetten en de thermostaat op 30 graden te zetten (thermostaat gaf 19 graden aan in woonkamer). Hij ging toen flink opwarmen en ik voelde direct de aanvoer buizen warm worden, maar tegen de tijd dat het 20 graden was in de woonkamer stopte de thermostaat simpelweg met opwarmen?

Dan nu de vraag:
Is dit systeem wel goed aangesloten? Als ik naar de verdeler zelf kijk valt het op dat de buizen aan de bovenzijde zijn gelabeld met rucklauf/afvoer, terwijl volgens mij daar het water binnenkomt, aangezien de bovenste 4 buizen ook warm worden als de thermostaat gaat opwarmen. De buizen onder, met label vorlauf/toevoer, lijken helemaal niet warm te worden. Ik heb gekeken of alle groepsafsluiters open staan (onder de rode doppen) en die staan open.

Ook valt me op dat de temperatuur meter van de thermostaat knop helemaal rechts boven zit, dat leek mij ook erg vreemd.

NB: De temperatuur meter links van de thermostaat knop is van de pompschakelaar, die heb ik er tijdelijk even af liggen tot het systeem goed werkt...

Ik hoor graag of iemand wellicht de gouden tip heeft! Of dat we toch beter een monteur kunnen laten komen.

WhatsApp Image 2022-03-21 at 11.28.03 AM.jpeg
 

Auto-Geen

  • #2
De bovenste balk is inderdaad de retour, hier word de aanvoer gemengd met het water uit de vloer wat vervolgens naar de onderste balk gepompt moet worden. Alleen hier gebeurt dat niet want de pomp zit verkeerd om gemonteerd. Flow richting moet naar beneden zijn. Verder is de verdeler hydraulische actief aangesloten wat bij het inregelen wat meer aandacht vraagt. Pomp zou ook wat lager gemonteerd mogen worden zodat er wat meer ruimte komt voor de voeler van de thermostaat knop.
 

Obviiious

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Dus de labels kloppen wel, en als ik het goed begrijp komt bij de thermostaat links boven dus water uit de CV installatie binnen die samen met retour uit de buizen door de pomp gaat naar de buizen onder.

Is het dan niet raar dat de bovenste buizen snel warm aanvoelen, en de onderste buizen nauwelijks? Of zou dat komen omdat de pomp verkeerd om zit? Kan ik dat zelf eenvoudig dubbel checken? Ik heb even in het installatie boekje van de pomp gekeken, maar het lijkt alsof deze goed aangesloten zit als ik de plaatjes nakijk.

Ik zal nog even opzoeken wat er extra moet gebeuren bij een hydraulisch actieve pomp. Ik vind op internet vooral dat dit niet gunstig is inderdaad, maar ik weet niet wat de extra stappen zijn bij het inregelen hier van. Aangezien ons systeem nu slecht werkt, zal dat mogelijk ook een oorzaak kunnen zijn.
 

Obviiious

  • #4
Toevoeging: Ik heb het nagekeken en volgens de installatie instructies wijst de pijl op het pomphuis in de stromingsrichting. Momenteel wijst deze pijl op de pomp omhoog, daaruit concludeer ik dat @Auto-Geen dus gelijk had dat de pomp verkeerdom gemonteerd zit?

Ik vraag me af hoe de vorige eigenaar dan kan beweren dat het altijd gewerkt heeft...
 

ADDave

  • #5
Obviiious schreef:
Ik vraag me af hoe de vorige eigenaar dan kan beweren dat het altijd gewerkt heeft...
Waarschijnlijk om van het gezeur af te zijn.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Dit is van origine zo te zien een pomp loze verdeler.
Persoonlijk zou ik hier net te veel meer aan leggen knutselen.
Zou gewoon een nieuwe verdeler plaatsen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Ik denk dat je gelijk hebt.
 

Obviiious

  • #8
@De loodgieter en simpelweg de pomp omdraaien zodat hij correct geïnstalleerd is? Zou dat, al dan niet voorlopig, een passende oplossing zijn voor nu?

Net 5 weken verbouwd nadat we ook nog eens flink moesten overbieden op het huis (wat een tijden zeg…). Het budget is momenteel redelijk beperkt, dus de hele installatie vernieuwen moet dan eerst voor gespaard worden.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
neen pomp omdraaien heeft geen nut je krijgt dan alleen maar ttttttttttttttttttrrrrrrrrrrrrrrrrr geluid in je installatie. Wel een optie om de pomp er uit te halen en kijken of je pomp van je ketel voldoende is.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Auto-Geen

  • #10
Als je zelf de pomp andersom monteer, ben je voor €0,0 klaar.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Ik zou de pomp gewoon omdraaien, volgens mij is dat geen probleem.
Juist zoals het nu zit zal het niet werken.
 

Obviiious

  • #12
@De loodgieter ik vermoed zelf (als leek...) dat dit zonder pomp niet zal werken. Sowieso zit de Cv-installatie circa 8 tot 10 meter buis verderop (op zolder), terwijl de vloerverdeler in de garage zit. De vloerverwarming zelf verwarmt circa 48m2 vloeroppervlakte, dus dat is ook geen klein stukje lijkt me.

Op de pomp na, lijkt de rest van de set-up te kloppen als ik voorbeelden op internet bekijk n.a.v. het bericht wat @Auto-Geen heeft gestuurd. Dus dan zou logischerwijs toch het omdraaien van de pomp het probleem moeten verhelpen?

Op den duur willen wij de boel natuurlijk alsnog moderniseren met een goede nieuwe verdeler en pomp, maar wij hebben voor nu de hoop dat we met deze simpele ingreep deze kosten (en de kosten voor een monteur) voorlopig nog even kunnen uitstellen. :)
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #13
Draai de pomp maar om tot de volgende post!
Wat is de stroomrichting van de pomp als je hem omdraaid??????????????
En waar is je aanvoer???????????????
En hoe staat de pomp van de cv welke kant op??????????? UUUUU naar de aanvoer.
Dus omdraaien van de pomp heb je????????? GEEN FUCK aan er staan dan 2 pompen tegen elkaar te draaien.
En de setup op internet waar iedereen zoo veul vind ZIJN hydraulisch neutraal en dat is jou houtje touwtje verdeler niet.

Haal de stekker van de pomp er gewoon eens uit dan weet je of er warmte in komt is een test.

Maar als jij het wil draai gerust de pomp om :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Obviiious

  • #14
@De loodgieter ik heb de huidige situatie even uitgetekend, misschien maakt dat het wat duidelijker.

Wellicht dat ik het helemaal niet snap natuurlijk, maar logischerwijs als je naar deze setup kijkt dan moet de pomp toch gewoon andersom? (De CV en de pomp lijken nu juist tegen elkaar in te pompen.)

pomp verkeerd.jpg
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #15
Volgens mij snap je er meer van dan menig loodgieter.
 
  • Like
Waarderingen: DaKo

BigBert

  • #16
De loodgieter schreef:
Haal de stekker van de pomp er gewoon eens uit dan weet je of er warmte in komt is een test.
@Obviiious Heb je dit al geprobeerd?
 

Obviiious

  • #17
@BigBert wij hebben de pomp een tijdje uit het stopcontact gehad maar merkte weinig verschil t.o.v. stekker in het stopcontact.

In beide situaties worden de bovenste buizen aan de verdeler een beetje warm (Als we de thermostaat in de woonkamer omhoog draaien en/of de thermostaatkop naast de verdeler hoger zetten), de buizen aan de onderzijde gebeurd niks mee. Dit is precies hetzelfde als de pomp aan staat dus.

Welke conclusie kan ik daar uit trekken?
 

BigBert

  • #18
Obviiious schreef:
Hij ging toen flink opwarmen en ik voelde direct de aanvoer buizen warm worden, maar tegen de tijd dat het 20 graden was in de woonkamer stopte de thermostaat simpelweg met opwarmen?
Wat ging flink opwarmen? Welke aanvoerbuizen? Een thermostaat warmt niet op! Wat bedoel je?
 

BigBert

  • #19
1648481578835.png

Hoe warm wordt ie hier? Heet of lauw?
 

Auto-Geen

  • #20
Het water gaat dan door de pomp naar de retour en niet door de slangen want daar is de weerstand veel groter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu