Ventilator op netstroom

Gaspud

  • #1
Hey allemaal,

Ik heb zojuist een ventilator uit een defecte afzuigkap gehaald en wil deze voor een project graag aansluiten direct aansluiten op netstroom. Hij hoeft alleen aan en uit te kunnen (draaien op hoogste snelheid). Het gaat om een EMC Multifan 700-01 UH (220-240V AC, 220W). Dit exacte type kan ik niet vinden, maar hij is wellicht vergelijkbaar met deze: https://emcfime.com/en/prodotti/multifan.
Ik lees veel over de Steinmetz schakeling, zou dat een oplossing voor me zijn? Zo ja, welke waarde condensator kan ik dan het beste gebruiken, en hoe sluit ik deze juist aan?
De ventilator was aangesloten op de printplaat, ik heb een bruine, blauwe, grijze en twee zwarte draden.

Al het advies is welkom! Ik heb nog weinig verstand van dit hele onderwerp...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Een Steinmetzschakeling gebruik je om een 3-fasen motor op 1 fase aan te sluiten. Maar ik verwacht niet dat dit een 3 fasenmotor is.

Ik verwacht dat de verschillende draden schakeldraden voor de verschillende standen zijn, net zoals bijvoorbeeld een MV-box met 3-standenschakelaar. Waarschijnlijk kun je de motor op 100% laten draaien door 230V te zetten tussen 2 draden. Nu alleen nog even uitzoeken welke 2...

Wat was er kapot aan de afzuigkap? Werkt de print nog wel? Dan zou je kunnen meten op welke draden er spanning komt op de hoogste stand.
 

Gaspud

  • #3
Hey Xander, Dank voor je snelle respons!
Ik heb de print helaas niet meer... Maar de afzuiging deed het nog wel, hij kwam uit een kookplaat, en die was gebarsten.
Ik heb nu blauw op blauw en bruin op bruin (dan blijven de 2 zwarte en de grijze onaangesloten) geprobeerd, de rotor van de ventilator begint dan wat trillend op en neer te bewegen. Kan ik schade doen door lukraak draadjes aan te sluiten tot ik beet heb? En moet ik de overige draden nog aan elkaar aansluiten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu