Badkamerventilator correct en veilig aangesloten?

Trekhaak

  • #1
Goedemiddag iedereen,

Mijn badkamer is provisorisch door de vorige eigenaar gemaakt en is op veel punten ‘matig’ zal ik maar zeggen. Zelf ben ik ook niet aller handigst maar ik probeer hem stapje voor stapje iets te verbeteren aangezien er geen budget is voor een compleet nieuwe badkamer.

Er zat geen afzuiging in de badkamer en dit wilde ik wel. Er zat wel een gat (afvoerkanaal) door het beton via zolder naar buiten, hier zat alleen een rooster voor. Onder het beton zit na 3cm speling een verlaagd plafond.

Ik wilde een ventilator die ik met een aparte schakelaar aan/uit (met timer) kan doen, dus niet mee met de verlichting. Ik weet dat je voor een ventilator met naloop timer een nul, fase en schakeldraad nodig hebt. Echter heb ik in de centraaldoos helemaal geen ruimte om ook maar iets bij te prikken. De lichtknop zit bij mij buiten de badkamer, ik heb daarachter gekeken en in de holle wanddoos komen nul, fase en aarde in 3 afzonderlijke lasklemmen, vanaf de lasklem gaat de fase naar de lampschakelaar en een schakeldraad verdwijnt weer de muur in naar boven (ik gok naar de verlichting).

Wat ik dus nu heb gedaan is het volgende, en ik zou graag jullie mening horen of dit zo ‘ok’ is of dat het levensgevaarlijk is.

Gat van buiten de badkamer naar binnen geboord (tussen het verlaagde plafond en het beton) daar een VTMB Stroomkabel 3g2,5mm2 (flexibele kern) door een pvc buis gelegd van buiten de badkamer naar de plek waar de ventilator moest komen. Dit samen met nog een losse zwarte schakeldraad 1,5mm2 vaste kern). De nul en fase van de VTMB kabel en de schakeldraad heb ik aangesloten op de ventilator (S&P silent 200 crz).

Buiten de badkamer heb ik de nul en de fase van de VTMB kabel aangesloten op de lasklemmen in de holle wanddoos achter de lampschakelaar.
Dit zijn wago 221 lasklemmen.

Buiten de badkamer Naast de lampschakelaar heb ik een opbouwdoos voor innbouwschakelaar gemonteerd. Vanaf de lasklem in de holle wanddoos achter de lampschakelaar heb ik een 2,5mm fase kabel aangesloten op een inbouwschakelaar (in de nieuwe opbouwdoos) en de zwarte schakeldraad die ik naar de ventilator had getrokken is ook op deze schakelaar aangesloten.

De VTMB kabel en de schakeldraad zijn via een kabelgoot vanaf het gat in de muur naar deze opbouwdoos gelegd. Ik zag echt geen andere manier hoe ik draad moest krijgen van buiten de badkamer waar de knop zit naar binnen waar de ventilator moest komen, vandaar deze ‘minder mooie’ oplossing.

Zelf twijfel ik over 2 dingen:
  1. Volgens mij mag de VTMB hier eigenlijk niet voor gebruikt worden omdat deze niet brandvertragend is (?). Dit zou een een YMVK of XMVK kabel moeten zijn? Echter kon ik deze bij de gamma niet vinden, vandaar dat ik de VTMB 3g2,5mm2 heb genomen.
  2. Ik heb (volgens mij) een 1 polige schakelaar gebruikt, en dit zou een 2 polige moeten zijn volgens de handleiding van de ventilator. In mijn schakelaar gaat dus alleen een fase draad en komt een schakeldraad uit die naar de ventilator gaat.
Alles werkt in ieder geval precies zoals het moet, echter ben ik er benieuwd of het ook veilig is.

Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken!

IMG_3813.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
1. Is dit in België? De term "VTMB" is in Nederland niet echt een gangbare, ik moest het opzoeken. Blijkbaar gaat het om H05VV-F (geharmoniseerde notatie) welke we in Nederland meestal VMVL noemen. Geen idee wat Belgische normen hier over zeggen.

2. Je kunt dit niet dubbelpolig schakelen, als je de nul zou onderbreken werkt de nalooptimer niet. Wat lees je precies in de handleiding? In de handleidingen die ik online tegenkom zie ik niets over een dubbelpolige schakelaar.

3.
Trekhaak schreef:
Dit samen met nog een losse zwarte schakeldraad 1,5mm2 vaste kern).
Installatiedraad mag natuurlijk niet los over het plafond. Draad hoort in buis, wil je geen buis gebruiken dan gebruik je een dubbel geïsoleerde kabel. Die maken ze ook met méér dan 3 aders hè. :wink:
 

Trekhaak

  • #3
Bedankt boor je reactie Xander. Het gaat hier gewoon om Nederland
De schakeldraad ligt samen met de VTMB kabel in een pvc buis boven bet verlaagde plafond, dus dat zou goed moeten zijn dan?

ik voeg even een foto van de kabel:
IMG_3812.jpeg


De tweepolige schakelaar staat in het boekje dat er bij zat, zie deze foto:
IMG_3815.jpeg

IMG_3816.jpeg
 

Trekhaak

  • #4
Oeps, de VTMB kabel is dus 3g1,5mm2 ipv 2,5mm2 wat ik in mijn eerste bericht heb staan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu