Ventilator dimmen basis temperatuur

Erik1982

  • #1
Hoi allemaal,
Ik heb een mooie viskot (kweekruimte voor tropische vissen). Om niet een kapitaal aan stroom te verbruiken voor de verwarming heb ik een gaskachel geïnstalleerd. Deze kachel doet het prima, zitten verschillende standen op. Probleem op dit moment en in het voorjaar, is dat ik het hok zo goed geïsoleerd heb dat er slechts op enkel de waakvlam al 27-28 graden word.

Het hok wordt momenteel wel geventileerd maar nog niet voldoende. Ik heb het volgende voor ogen maar weet iet hoe te realiseren. Kunnen jullie mij helpen?

Op het internet heb ik gezocht naar fancontrollers. Deze regelt het toerental van de ventilator aan de hand van de temperatuur. Wordt het te wamt gaat die harder draaien, beneden een bepaalde temperatuur draait hij op een vast ingestelde toerental of zet je hem uit.

Probleem is dat de controllers die ik gezien heb vaak van die mega dingen zijn voor ventilatoren tot 1000 watt.. Ik heb slechts eentje nodig van ongeveer 25-50 watt. De dimmers zullen omdat ze onderin in een erg laag bereik van de controller zit niet goed werken(schokkerig of slaat iet aan). Ik ben dus op zoek naar een controller (temperatuur gestuurd) voor ventilatoren tot ca 50 watt. Ik kan ze alleen niet vinden. Heeft iemand een tip, idee of alternatief plan?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
Groet,
Erik
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ga opzoek naar een 12v dc ventilator, deze kan je met een simpele PWM controller sturen en de pwm controller kan je met een temperatuur sensor sturen.
 

Erik1982

  • #3
Heeft een 12 v dc ventilator een te kleine capaciteit? Er moet toch wel wat m3 lucht per uur verzet worde.. Ca 15-17 (dan is alle lucht in et hok ververst).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De spanning zegt niets over de grote.
Als jij 15m³/uur wilt doen dan zoek je daar een geschikte fan voor.

Ik heb net gekeken 12v 25w 120m²/h

Ik zou eerder op zoek gaan naar een 0-10v gestuurde wtw unit, dan hoef je de lucht niet heel veel bij te verwarmen en heb je balans in aanvoer en invoer.
 

Erik1982

  • #5
Probleem is dat ik wil verwarmen met gas. Nu draait alles op elektra. Als ik de waakvlam aanzet wordt het te warm, een wtw unit is dan niet handig omdat ik daarmee de warme lucht niet kwijt raak. De gaskachel blijft op dewaakvlam branden. Maar zet ik hem uit dan wordt het te koud.
 

Erik1982

  • #6
Hoe kan ik trouwens zien of een ventilator gelijkstroom (dc) heeft? Soms staat het erbij maar ook niet altijd..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Moeten ze vermelden of je moet het in de bijlage kunnen vinden.
 

Erik1982

  • #8
Ik ben nog verder gaan zoeken en kwam een zogenaamde pid controller mer SSR tegen. Zou zoiets kunnen werken om een ventilator aan/ uit te zetten?
 

Erik1982

  • #9
De methode van ventileren heb ik als volgt gekozen:
Thermostaatschakelaar en daarop een 230v ventilator aan sluiten. De basis ventilatie vindt dan plaats door de buizen als de ventilator niet draait.

Wat ik me af vroeg, zou ik een onderdruk creëren als ik er een ventilator op (66m3/h) zet die de lucht naar buiten blaast? In de ruimte staat een kleine gevelkachel (pelgrim gevelkachel gwh 2), en onderin in een muur is een ventilatiegat van 10cm aanwezig voorzien van zo'n draaisteldop. Hier heb ik vooralsnog geen ventilator voor bedacht, dat lijkt me niet nodig, of heb ik dat verkeerd?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu