Ventilatieroosters, welke zijn goed?

KlusKnot

  • #1
De beglazing op de beganegrond wil ik vervangen door HR++ glas (Climaplus XN U-waarde 1,1)

De oude ventilatieroosters (direct op het raam) vormen een koudebrug, zijn slecht regelbaar, windvlagen komen naar binnen. Deze worden ook vervangen. Ik heb geen mechanische ventilatie.

De roosters gaan hopelijk weer een jaar of 40 mee, dus ik wil goeie hebben. Goed in de zin van weinig comfortverlies door koude wind, geen geluiden van het rooster zelf, makkelijke te bedienen, eventueel automatische bediening. En voldoende ventilatie.

Nu heb ik een aanbieding van een glaszetter met DucoSmart 60, maar volgens mij zijn dat wel primitieve roosters.

Er zijn ook roosters te krijgen als zijnde 'zelfregelend', de roosters begrenzen de luchtstroming als het hard waait. Iemand hier ervaring met deze "ZR" roosters?

Sommige roosters kunnen op basis van CO2 bedient worden, maar dat gaat altijd samen met een MV-box. Bestaan er geen vraaggestuurde roosters zonder MV-box? Zelf hobbien kan ook, maar liever koop ik iets wat direct goed werkt.

Mijn vraag is dus wat nu goeie ventilatieroosters zijn en wat zijn de do's en dont's.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
In ieder geval geven we hier geen merkadviezen.
Er kan dus hooguit naar verschillende type roosters worden verwezen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
ZR roosters zijn aan te raden. Anders heb je met elke windvlaag tocht. Kies er eentje die niet klappert in de wind.

Als je buiten wat meer geluid hebt (een drukke weg ofzo) kan je een suskast plaatsen.

Roosters plaatsen zonder afvoer van de ventilatielucht heeft weinig zin. Meestal is de afvoer mechanisch. Dus met een ventilatiebox. In toilet en badkamer moet toch geventileerd worden. Dus waarom wil je die precies niet?
 

KlusKnot

  • #4
Geluidshinder heb ik geen last van. Alleen hoe herken ik dan een geluidrooster wat niet klappert in de wind, want dat zou echt heel storend zijn.

Aan de andere kant van woning zitten ook roosters dus op die manier komt er op natuurlijke wijze lucht in de woning en uit de woning.

Een MV-box heb ik al zelf geplaatst ten behoeve van de badkamer omdat daar de natuurlijke trek van de schoorsteen onvoldoende was. Deze staat op de laagste stand (2 of 4 Watt verbruik), wat voor mij al een hele verbetering is. Extra kanalen naar de woonkamer en/of WC zie ik niet zitten qua hoeveelheid werk. Ik moet 2x een betonvloer door en moet het nog netjes afwerken. Dan zou ik meer geneigd zijn naar een decentrale WTW in de woonkamer.


Het is totaal overbodig quotes te gebruiken als de tekst er net boven staat, mod.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dus in de wc is geen ventilatieafvoer? Dan komen de luchtjes dus de rest van de woning in. Lekker fris :denk: Eén van de belangrijkere redenen voor een ventilatiebox/afzuiging in sanitaire ruimtes is ervoor te zorgen dat de luchtrichting de juiste kant op is. En de capaciteit altijd voldoende.

Over dat klapperen dat kan je navragen bij de verkoper/fabrikant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu