Vent-o-staat systeem / Alusta > ervaring vervangen?

EmielCapelle

  • #1
Heeft iemand op het forum wellicht ervaring met het vervangen van het Vent-o-staat systeem? Fabrikant is failliet. Een van de motoren van de raam ventilatie (servo in een bingo motor) geeft storing waardoor het systeem in de noodregeling schakelt.
Sowieso niet erg tevreden met het systeem in onze woning. Erg luidruchtig en op volkomen willekeurige tijden gaan de roosters met servo motortjes open en dicht.

Idee is op zich goed maar de uitvoering is kwetsbaar gebleken. Woningen in onze wijk zijn allemaal uitgerust met Vent-o-staat systeem en veel zijn al gesneuveld maar niemand die ik sprak heeft het vervangen/geprobeerd. 'Gewoon laten zitten en lamel op een kier van een centimeter brengen' leek de meest voorkomende 'oplossing' voor velen.

In ons huis best wat last van hoge vochtigheidsgraad dus ik wil eigenlijk over tot installeren ander systeem. In ieder geval in de slaapkamers. Woonkamer en de rest van de woning gaat goed op zichzelf.

Mechanische ventilatie is wel al vervangen door een reguliere op zichzelf staande itho box. Deze werkte eerst ook samen met Vent-o-staat. De nieuwe box werkt prima en ventileert (zuigend) de badkamer, toilet en Keuken. Zou fijn zijn als we de roosters boven de ramen ook op een bepaalde manier kunnen vervangen.

Iemand (inmiddels) ervaring met het vervangen van de Vent-o-staat?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Enige optie zou zijn om deze te vervangen door traditionele roosters met zelf-regelende kleppen (gaan dicht bij toenemende winddruk). In je huidige situatie ventileer je waarschijnlijk te weinig omdat er nauwelijks verse lucht binnenkomt.
 
  • Like
Waarderingen: EmielCapelle

EmielCapelle

  • #3
Dankjewel voor je snelle reactie.
Ik vrees dat je gelijk hebt met betrekking tot de hoeveelheid (te weinig) ventilatie. We doen nu - als we er erg in hebben - een raampje open in de slaapkamers maar omdat de waterkering op de ramen ook niet al te best is doen we dat vaker niet dan wel de afgelopen periode (met het oog op kans tot regen/inlopen van regen).
Ik ga mijzelf eens oriënteren op ventilatieroosters. Nog tips om extra op te letten?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #4
Het bedrijf dat het systeem Vent-O-System heeft ontwikkeld voor Alusta, doet nog steeds het onderhoud:
Zoek op:
Alusta onderdelen en onderhoud

Raar lawaai: misschien verklaar dit het lawaai:
MIJN ROOSTERS MAKEN AF EN TOE EEN RATELEND GELUID. IS DAT NORMAAL? Eens in de 4 weken op woensdag om 14:00u voert het systeem zelfstandig een reset uit. Tijdens dit proces worden de open en dicht standen van de roosters opnieuw bepaald. Dit gaat gepaard met een ratelend geluid (slipkoppeling) op het moment dat het rooster zijn open of dichte stand heeft bereikt. Dit geluid is normaal.

Misschien is decentrale WTW ook iets om naar te kijken.
 

Hobbema

  • #5
Laatst is Muco Technologies bij ons geweest om soort gelijke klachten te verhelpen.
Ze hebben toen ook onderhoud uitgevoerd en een paar instellingen aangepast zoals ik dat wenste.
Het nare geluid van de roosters is grotendeels verholpen.

De onderdelen die stuk waren hebben ze vervangen.

Ik was blij met Muco Technologies.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu