Veilig het dak op

System7

  • #1
Hallo, ik wil mijn schoorstenen (2 stuks) zelf schoonmaken en roosters tegen vogelnesten plaatsen. Bovendien is de kans groot dat ik de schoorsteen van de cv ga verleggen en nog wat meer werkzaamheden aan/op het dak. Ik heb een standaard eengezinswoning en de dakrand zit op ongeveer 6 meter, de nok op ongeveer 9 meter.

Vraag: kan ik veilig met een ladder het dak op of moet ik per sé een steiger plaatsen, en zo ja hoe kom ik vanaf het hoogste steigerdeel (dat natuurlijk tegen de gevel staat) bij de nok? Of is het beter/handiger om via het dakluik het dak op te gaan?

Dank alvast!
 

Millew

  • #2
Veiligheid heb je zelf voor een groot deel in eigen hand.

Als je veel werkzaamheden aan/op het dak moet doen, is een steiger ook wel een stuk makkelijker. Alles wat je nodig hebt leg je boven op de steiger en hoef je niet steeds ladder op, ladder af.
Telkens door het dakraam klimmen, lijkt mij niet de manier.

Ik heb voor lichte werkzaamheden (gebroken pan vervangen e.d.) een z.g. schoorsteenvegersladder met nokhaak. Dat loopt een stuk veiliger dan dakpannen opschuiven en op de panlatten staan. Door de nokhaak hoeft de ladder niet in de goot te staan.
 

System7

  • #3
Dank. En je hebt gelijk, veiligheid heb je voor het grootste deel zelf in de hand. Bij het huis recht tegenover het mijne werd onlangs geschilderd. Ik vond de manier waarop niet echt heel veilig (maar ik kan me vergissen):



Zo'n ladder met nokhaak is eigenlijk wat ik nodig heb. Dan kan ik vanaf het dakraam of vanaf een lange ladder die tot voorbij de dakrand reikt op zo'n ladder stappen en richting schoorsteen klimmen.
 

Millew

  • #4
Schildersbedrijven mogen hun personeel op de manier zoals op de foto ook niet meer laten werken. Er wordt dan eerst een steiger gezet.
Als je dagelijks zo moet werken is de kans op ongelukken ook veel te groot.
 

Droid

  • #5
Vaak ben je te bang. :wink:


Maar serieus... je hebt twee opties.

1.
Je bouwt een steiger met vloertje op goothoogte en vandaaruit een daksteiger naar je schoorsteen toe

2.
Huur een hoogwerker.
 

System7

  • #6
Zo'n ladder met nokhaak is wat jou betreft geen optie? Met een beetje mazzel past die door mijn dakraam en kan ik zo door dat raam op de ladder klimmen richting schoorsteen. Als hij niet door het dakraam past kan ik 'm met een andere ladder (tegen de gevel) omhoog brengen en op het dak leggen.
 

Droid

  • #7
Tsjah, het is maar net wat je wilt... als je van het dak valt en er staat een steiger... dan kom je daar nog op terecht... Als je er alleen een ladder hebt staan lig je onder.

Als jij je veilig genoeg voelt op een ladder, doe je dat... tis goedkoper. Veiligheid kost altijd geld.
 

Gekske

  • #8
Als je volgens de arbo wilt werken dien je een zgn harnas te dragen waardoor je niet van t dak kan vallen ook dient het dak volledig voorzien te zijn van een "hek" in de dakgoot en een stijger of hoogwerker.

Ik zelf loop over de dakpannen terwijl ik me aan de dakkapel vasthoudt en als ik aan de schoorsteen werk zit ik op de nok met één been aan iedere kant. Foto is een leuk voorbeeld van vragen om problemen aan de ene kant maar een oplossing aan de andere kant, ik zelf zou bang zijn dat de trap door de hefboom werking aan de onderkant wegschiet aan de andere kant hij schilderd één en ander zo zonder steiger. Dus het is maar net wat je zelf wil, veiligheid boven alles....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu