Van schakelaar naar dimschakelaar

Awol

  • #1
Hallo,

wie kan me helpen met het volgende. Ik wil een gewone schakelaar vervangen door een dimmer. Nou weet ik alleen even nie tzeker hou ik deze aansluit. Daarom heb ik de huidige schakelaar gefotografeerd met de draden er nog in en ook de (voorkant) van de dimmer. Waar moet welk draad nou in? Er zijn namelijk op de huidige schakelaar twee blauwe draden, (is dat omdat de schakelaar er eentje is met een klein lampje erin?) vooral dat is me niet duidelijk. Graag hoor ik van mensen hoe ik de dimmer correct aansluit. Alvast bedankt.

Groeten.





Afbeeldingen plaatsen graag via "afbeelding-uploaden" linksboven het antwoordvenster, ze waren veel te groot voor een forum als deze, kost veel bandbreedte, mod.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Bruin op linker schroefje (L)
Zwart op 1 van de ~met pijltje(midden)
Blauw met elkaar verbindendmv lasklem.
 

Awol

  • #3
Headhunter,

bedankt voor je reactie. Bruin en zwart zijn dan duidelijk, bruin op L en zwart op die ernaast. Maar wat zet ik dan op de ~met pijltje rechts? Wat ik opmaak uit je antwoord over die blauwen is dat die niet op de schakelaar vast komen, maar alleen doorverbonden worden. Ik dacht dat de ene blauwe was voor continustroom voor het lampje in de schakelaar.

Moderator, sorry voor de grote foto's. Vond het al heel wat dat ze daadwerkelijk te zien waren. :)

AWOL
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
~pijltje is de uitgang van de dimmer.
Deze dimmer heeft 2 uitgangen waarvan steeds 1 actief is, je kan dit type dimmer gebruiken in een wisselschakeling en dan dien je beide uitgangen aan te sluiten op een 2e wisselschakelaar.
Bij enkelpolig gebruik sluit je maar 1 van beiden aan de andere blijft leeg.

De blauwe op de schakelaar is idd alleen voor de controle lamp.
 

Awol

  • #5
Ok, maar wat doe ik dus precies met de blauwe draden? Aan elkaar knopen/ verbinden? Want wat doen deze blauwe draden eigenlijk precies? Is bruin plus en blauw min? Wat is zwart dan in dit verhaal?

Gr.

AWOL
 

Fiesiekus

  • #6
Blauw is Nul, met een beetje fantasie min. Die zwarte is een schakeldraad of lampdraad. Geeft de spanning vanaf de dimmer door naar de lamp. Dus een soort plus.
 

Awol

  • #7
Ik heb hem aangesloten als werd gezegd en natuurlijk doet hij het prima. :) Bedankt voor de hulp!

Wil nog wel even vragen of deze dimmer wel geschikt is waar ik hem voor gebruik. Hij stuurt namelijk een contact doos aan waar een halogeen spotje en een spotje met spiegellamp in zit. Is deze dimmer daarvoor wel geschikt?

Gr.

AWOL
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Deze dimmer is geschikt voor gloeilampen en halogeen lampen zonder trafo.
Waarschijnlijk van 20-400Watt(sticker zit op minimale belasting)
 

Ronald42

  • #9
Deze dimmer is alleen geschikt voor gloeilampen. Wellicht dat een draadgewonden trafo ook wel funtioneerd. Een electronische trafo wat bij de meeste halogeen lampen word geleverd zal het einde betekenen voor de dimmer of de trafo, of beide.

Net te laat :lol:
 

Awol

  • #10
Er zit een GU10 lamp van 50W zonder trafo op zoals gezegd een spotje van 40W. Lijkt het prima te doen. Is dit dus dan goed zo?

De GU10 wordt overigens vrij warm en zit niet een cm of 10 van een houten paneel. Kan dit? Of moet ie verder weg of moet ik het hout bedekken met bijv. aluminium folie tegen de hitte?

Wat een vragen he, maar ik leer gaande weg. :)
 

Ronald42

  • #11
Werkt perfect is ohmse belasting.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Kijk eens op de verpakking volgens mij staat daar duidelijk hoe ver de lamp van brandbaar matriaal weg moet blijven. meestal 50cm of meer.
 

Awol

  • #13
Lampen gaan dus prima op de dimmer zo?

Staat op de verpakking van de lamp dat er 30 cm afstand moet zijn, maar dat heb je bijna nooit. Kan ik de afstand niet verkleinen door het materiaal te beschermen met bijv. aluminiumfolie?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu