Van rond naar rechthoekig ventilatiekanaal

Strobalen

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met de verbouw van onze keuken. Nu heb ik echter een probleem. Ik verwachte boven het plafond voldoende ruimte voor een aantal ventilatiekanalen. Echter bleek ik maar zeven centimeter ruimte te hebben. Nu zag ik hier op het forum dat ik een rechthoekig venti-latiekanaal kan gebruiken. De ronde buis moest een diameter van 125 mm hebben voor de afvoer van lucht uit de afzuigkap. Hiervoor zou ik uitkomen op rechthoekige buis van circa 220x80 mm. Echter gaat dit niet passen. Nu zag ik ook dat je eventueel 2 buizen aan kan gaan sluiten maar dit lijkt mij een minder idee.

Hebben jullie hier een oplossing voor?
 

Strobalen

  • #3
Dat klopt. Dat is inderdaad heel snel te vinden via Google. Echter heb ik maar 70mm ruimte zoals ook al aangegeven in het eerste bericht.

Ik kan dus geen ventilatiekanaal van 80mm toepassen. Aan een verloop van rond 125 naar 220x80 heb ik dus ook niets. Ik zoek een kanaal van 70mm of kleiner die wel de afvoercapaciteit heeft van een rond 125.

Het mogen zoals aangegeven ook 2 kanalen zijn echter kan ik geen hulpstuk vinden van rond 125 naar 2x 110x40 oid.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Anders kijk hier eens even ventilatie kanalen

evt kan je hun eens een mail sturen als hun een alternatief weten

of je moet een laten maken op maat
 

Strobalen

  • #5
Ik heb een redelijk alternatief gevonden op hun site. Echter ga ik dan van rond 125 met een oppervlakte van 0,122 m2 naar een een kanaal van 150*70mm met een oppervlak van 0,105m2

Zou dit voldoende zijn voor een afzuigkap met een afzuigend vermogen van 600m3/uur
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Dat weet ik niet misschien een andere forum medewerker

Anders even bellen naar hun en het dan even vragen

Succes
 

Chathanky

  • #8
Hoeveel meter is het en hoeveel bochten heb je nodig?

Met rechthoekige kanalen heb je meer luchtweerstand en om die dan ook nog eens afbreuk te doen aan de diameter?
Als je 220 bij 80 hebt is het kanaal te vergelijken met 117 mm rond. Die is vrijwel "equivalent" dus.

150x70mm is gelijk aan 95mm rond en mijn inziens veel te klein.
Een gelijkwaardig kanaal aan rond is in jou geval 70x600, die is hydraulisch gelijk aan een rond 125mm kanaal.
 

Strobalen

  • #9
70x600 is wel een heel fors kanaal. Als ik kijk naar een kanaal van 80x220 zou ik eerder denken aan een 70x300 oid. Of zie ik dat helemaal verkeerd.

70x600 kan ik daar ook niet kwijt. Dan moet ik maar een stuk uit de vloerbalken zagen van een centimeter. De vloer wordt daar toch nooit zwaar belast en de balken zijn dik genoeg.

Het gaat om een lengte van een meter of 3 maximaal, de rest wordt allemaal weer flexibele buis van rond 125.

Ik heb het allemaal even nagerekend en moet je toch helemaal gelijk geven en mijn reactie toch wat bijstellen. Dat scheelt nogal wat zeg. 70x600 raak ik daar echt niet kwijt dus moet ik maar naar een 80x220 en dat zal ook nog een behoorlijke klus worden. Zoals ik ook uit het andere topic begrijp kan je beter geen haakse bochten gebruiken toch?

Ik zal zeker de rechthoekige kanalen minimaal plaatsen. Is het ook mogelijk dit soort kanalen zelf te gaan maken of is het af te raden met kanalen die worden gebruikt voor luchtafzuiging van de keuken

Bedankt voor de reacties.
 

Chathanky

  • #10
In proffesionele handel zijn er ook ovale kanalen te vinden.
Deze is een tussenweg van rond en rechthoekig.

Doe eens een zoekactie op een van de zoekmachines. Je kunt wellicht een bedrijf of fabrikant benaderen.
 

Strobalen

  • #11
Bedankt voor de tip, ik ga op zoek.
 

Strobalen

  • #12
Ik heb gezocht en gevonden. Ik heb een ovaalachtig kanaal gevonden van 60x200. Was trouwens niet zo makkelijk om te vinden, komt volgens mij weinig voor.

Maar nu zit ik met de volgende vraag, wat voor berekening moet ik loslaten op een dergelijk kanaal om de luchtdoorstroom te berekenen?

Of is er iemand die mij kan vertellen wat voor afmeting ovalen kanaal ik moet hebben voor vervanging van rond 125. Maximale ruimte 70mm
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
De basis berekening is het oppervlakte. Hier meer info daarover. Even snel rekenen levert dan op, dat de oppervlakte van rond 125mm overeenkomt met 70X220 ovaal.
 

Strobalen

  • #14
Maar zo werkt het volgens mij niet helemaal, aangezien je een veel groter ventilatiekanaal qua oppervlakte moet gebruiken als je een rechthoekig kanaal gebruikt.

Of heb ik het nu helemaal verkeerd begrepen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Nee, wat jij zegt klopt. Een rechthoekig kanaal heeft minder goede eigenschappen dan een rond kanaal bij een gelijk oppervlakte. Dat zal bij ovaal versus rond ook het geval zijn maar in mindere mate. Een ovale buis zal dus ten minste hetzelfde of liever een grotere oppervlakte moeten hebben.
Hoe je dat precies berekend weet ik niet maar als je uitgaat van kleiner oppervlak zullen de eigenschappen van een ovale buis zeker minder zijn.
Kun je niet iets op maat laten maken, zodat je de beschikbare ruimte optimaal benut?
 

Chathanky

  • #16
Voor ovaal ken ik de formule ook niet, dit ook omdat het zeer weinig wordt toegepast. De leverancier zou dit zeker wel moeten weten.

Verder heb je nu een kanaal gevonden met goede eigenschappen.
Het stukje meerverlies in weerstand kun je op de koop toenemen.
Als het gaat om niet te lange lengtes is het enige wat echt nadelig kan zijn een stukje meer geluid. Maar dit is altijd nog beter dan bij de rechthoekige kanalen.

Een pure oppervlakteomrekening kun je in dit geval niet toepassen. Omtrek komt beter in de richting die veroorzaakt mede de weerstand in je kanaal.

Prijstechnisch is rond het goedkoopste en rechthoekig met ovaal ontlopen elkaar niet zo.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu