Type metselsteen voor trasraam

Jeroen de Graaf

  • #1
Ik heb trascement en wil een paar lagen klinkers op beton metselen. Net onder maaiveld beginnend en twee lagen in het zicht. Wat voor stenen moet ik kopen die geen optrekkend vocht doorlaten?
 

Pvr

  • #2
Metselklinkers klasse IW2 of IW1
 

Jeroen de Graaf

  • #3
Dank!!
 

Jeroen de Graaf

  • #4
Ik probeer IW1 stenen te vinden. Valt niet mee zeg. Ik zoek ze in het zwart zoals ik vond dat bij een trasraam kan passen. Maar enige die ik vind zijn juist heel licht.

Het feit dat ze online bijna niet te bestellen zijn, geeft dat aan dat weinigen IW1 gebruikentegen optrekkend vocht?
 

Pvr

  • #5
Door de bouwwijze van tegenwoordig is het ook vaak niet nodig. Bij de professionele bouwhandel kun je ze krijgen al zullen ze niet zomaar op voorraad zijn. Maar zul je een hele pallet moeten afnemen. https://www.bmn.nl/gevelsteen-nm1045-hv-wf
 

Charel

  • #6
Omdat je van metselen met trascement spreekt vermoed ik dat je het oude systeem van een trassraam wilt toepassen.
Dat systeem werd vroeger vaak gebruikt om de muur te beschermen tegen opstijgend vocht. De onderste halve meter werd dan gemetseld met traskalk en de stenen die men hiervoor gebruikte waren degenen die het hardst waren gebakken in de (veld)oven. De stenen die het dichtst bij de vuurhaard zaten. Die stenen waren het minst poreus en trokken dus het minste water op.
Om te bepalen welke de hardst gebakken stenen waren klopte men die tegen elkaar en degenen die daarbij het helderste klonken waren de zogenaamde klinkers of kleiklinkers.
Die stenen waren het meest vochtbestendig en konden niet enkel voor dat trasraam goed dienen maar ook voor bestratingen.
Het woord klinkers is daar ontstaan en wordt nu ook gebruikt voor betonnen straatstenen (betonklinkers).
De huidige kleiklinkers worden speciaal voor het doel van bestrating hard gebakken maar die zouden dus volgens mij ook perfect voor uw doel kunnen dienen.
Ik zou dus die lagen metselen met de kleiklinkers die men nu nog vooral voor bestrating gebruikt.
 

Jeroen de Graaf

  • #7
Dank (beiden).
Ik heb een proef gemetseld met hele oude straatklinkers. Maar kon ze na een paar dagen lostikken met een flinke hamer. Alsof de “penetratie” van de specie niet goed was. Nou begrijp ik van de eerste reactie de IW klasses en voor IW1 lijkt vocht de grote vijand. Zowel in de stenen als tijdens het drogen. Ik doe dat nog niet goed. De oude fundering van ons huis (1900) heeft zulk hard metselwerk dat de voegen en de klinkers beide keihard zijn.
Dus wellicht op zoek naar tips voor metselen van straatklinkers met trascement (misschien langer drogen)
 

Charel

  • #8
Je spreekt van trascement en ik weet niet goed wat voor mortel je hiermee bedoeld.
Ik zou het doen met een mortel louter op basis van één deel traskalk (geen cement !) op drie delen zand Buiten water is er verder geen enkele andere toevoeging nodig, integendeel.
Zulke mortel is zonder toevoeging smeuïg en kleverig genoeg.
 

Jeroen de Graaf

  • #9
Dit is de omschrijving van wat ik probeer te gebruiken:

Trascement CEM IV/B (P) 32,5 N uit portlandcement CEM I 32,5 R volgens EN 197 en tras volgens DIN 51043. Het hoge aandeel van ca. 40% voortreffelijke tubag tras maakt dit bindmiddel geschikt voor de productie van zachte, goed verwerkbare en resistente morteltypes voor bouwterreinen, binnen en buiten, b. v. gevelwerk en bedspecie, in het bijzonder voor plaatsing van gevoelige natuursteenvloeren en keramische vloerbedekkingen resp. platen / tegels, omdat het risico van kalkuitslag beperkt wordt.
 

Hharbers

  • #10
misschien overbodig, maar waarom wil je per se een trasraam op de ouderwetse manier maken?
In moderne bouw gebruikt men deze techniek niet meer en boel blijft prima staan

Of ben je een oude woning aan het renoveren en wil je historisch correct werken?
 

Jeroen de Graaf

  • #11
Goede vraag! Het is zelfs maar voor een schuurtje op een betonvloer. Heb de poeren al van die straatklinkers gemaakt (20x20cm met in het hart 20mm rvs draadeind chemisch verankerd in het beton).
De poeren waaien niet weg en daarop komt 20x20 eiken als constructie. De stenen randen die ik moet metselen komen dus tussen 4 poeren en zijn maar halfsteens. Ik maak me zorgen dat als ik daar dan weer in boor om de onderste latten van de wanden vast te zetten dat ik het metselwerk kapot tril of trek.
Daarnaast moet ik zeggen dat ik de “looks” van de gemetselde klinkers erg mooi vind ivg modern metselwerk, maar ze metselen erg lastig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu