Trekschakelaar in de badkamer voor de wasmachine.

Majinchaos

  • #1
Hi Klussers,

Wij gaan binnenkort onze badkamer verbouwen. Daar had ik nog een vraagje over en hoop dat iemand ons kan helpen.

In onze badkamer staat ook de wasmachine en is aangesloten op een trekschakelaar. Vanaf de trekschakelaar komt er een stopcontact naar beneden voor de wasmachine.

In onze meterkast hebben we wel een aardlekschakelaar 30mA. Betekend dit dat we die lelijke trekschakelaar mogen verwijderen en deze vervangen voor een gewone stopcontact? Zie onder de foto’s





Alvast bedankt voor jullie reactie!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Mooi dat er een aardlekschakelaar zit, maar zit de wasmachine daar dan ook wel achter aangesloten? Ik gok zomaar van niet, die zal waarschijnlijk op de linker automaat zijn aangesloten.

Er zijn nog meer variabelen of je een contactdoos voor de wasmachine mag plaatsen, de zone indeling bijvoorbeeld. In welke zone komen de aansluiting en de wasmachine?

Als je de badkamer gaat verbouwen, leg je de potentiaalvereffening dan ook meteen volgens hedendaagse normen aan? Dat betekent geen rechtstreekse koppeling met de aardrail in de meterkast, maar een koppeling met de beschermingsleiding in de centraaldoos. Daarnaast dienen ook alle andere eindgroepen, waaronder dus in ieder geval die van de wasmachine, met het centraal aard punt gekoppeld te worden.

Die aardlekschakelaar is trouwens ook wel op leeftijd en is nog een type AC, deze mogen sinds 1997 niet meer toegepast worden dus hij zal minstens 20 jaar oud zijn. Misschien een idee om de groepenkast ook een keer te renoveren? Kun je meteen ook de wasmachine met een aardlekschakelaar beveiligen. ;)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe weet je zeker dat de groep van de trekschakelaar inderdaad op de aardlekschakelaar is aangesloten? Er zit in elk geval minstens één groep in die zekeringkast die niet via de aardlekschakelaar loopt. Dat was destijds gebruikelijk zo: groene groepen die met aardlekschakelaar beveilig zijn en zwarte groepen die niet met aardlekschakelaar beveiligd zijn.

Staat trouwens ook bij de aardlekschakelaar vermeld. Het was toen gebruikelijk om een geaard apparaat (zoals de wasmachine) niet op de aardlekschakelaar te zetten. Of de trekschakelaar al of niet op een groene groep zit kun je eenvoudig checken door een voor een de groepenschakelaars uit te zetten en te kijken of de trekschakelaar nog spanning krijgt. Daarbij geholpen door het lampje als dat nog werkt, anders eenvoudig door te kijken of de wasmachine al of niet aan gaat.

Bovendien is de trekschakelaar ook verplicht (zelfs indien beveiligd met aardlekschakelaar) indien de wasmachine zich op een te korte afstand van bad of douche bevindt.

Wellicht kun je daar bij de verbouwing rekening mee houden.

Kijk bijvoorbeeld even in dit onderwerp.
 

Majinchaos

  • #4
Bedankt voor jullie reacties Xander en Kees!

Ik heb net even een snelle test gedaan. De wasmachine zit inderdaad niet in de groene groep. Als ik de zwarte schakelaar uitzet gaat de wasmachine niet meer aan.

De trekschakelaar zit op zone 3. Ik heb het huis zo gekocht, dus heb zelf geen idee.

Dit is de huidige situatie:

Trekschakelaar gaat naar een contrastekker en in de contrastekker zit de stekker van de wasmachine. Als ik jullie verhaal goed begrepen heb, mag dat niet op deze manier.

Bovenstaande manier mag als de trekschakelaar achter een aardlekschakelaar zit. Is dat correct?

Hebben jullie tips om die lelijke trekschakelaar te verbergen?

Ps: ik laat van de week een electricien komen om de meterkast te vernieuwen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Majinchaos schreef:
Bovenstaande manier mag als de trekschakelaar achter een aardlekschakelaar zit. Is dat correct?
Nee, die manier van aansluiten met een snoer en een contrastekker is helemaal niet gewenst! Óf je sluit de machine rechtstreeks aan in de trekschakelaar, óf, indien de omstandigheden daarvoor geschikt zijn (aardlekschakelaar, zone), gaat de trekschakelaar tussenuit en wordt de leiding op correcte manier direct op een wandcontactdoos aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Majinchaos

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu