Tips bij aanschaf zonnepanelen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Via de gemeente is er een colectieve inschrijving (met een paar honderd euro subsidie) gestart voor de aanschaf van zonnepanelen.

Er is al een informatie-avondgeweest die vooral ging over de steeds hoger wordende energiekosten en het milieu.

Nu wilde ik graag van jullie weten wat de valkuilen zijn en waar ik echt op moet letten. Volgens mij gaat het maar om 1 ding en dat is het getal onder aan de streep: na hoeveel jaar gaan die dingen zich terugverdienen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als iedereen een installatie aanschaft zal de prijs van energie zeker niet omhoog gaan. De vergoeding aan de netbeheerder wel. :lol:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je pakt ca 80kWh/jaar per paneel.
Dus je opbrengst kan je uitrekenen.

Dat is dan energie die je nu niet mee afneemt.

De regelgeving rondom dit soort dingen staat niet vast, volgens de huidige regels kan je in ongeveer 8-10jaar de installatie terugverdienen.Maar mochten de regels veranderen dan kan die tijd best eens oplopen.
Ik kan mij voorstellen dat de netbeheerders straks een transportvergoeding gaan vragen voor de energie die jij het net op zet.Dit om de kosten van de centrales te drukken welke wel moeten draaien maar eigenlijk niets meer hoeven te leveren(behalve als er ineens een wolkje is).
Je zal in dat geval een methode moeten vinden omde opgewekte energie of direct te verbruiken of op te slaanzodat je niet terug levert.

De opbrengst van de panelen word een bepaalde tijd gegarandeerd(20-25jaar)Maar de garantie die je krijgt op een paneel is veel minder.
Dit geld ook voor inverters , je krijgt nu op sommige modellen maximaal 5 jaar garantie met een verwachte levensduur van 15 jaar.Ook die kosten zou je mee moeten nemen in je afschrijving.
Ik ken verscheidende adressen die na 7 jaar een nieuwe inverter moesten hebben.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Let er op waar ze geplaatst worden. De orientatie, hellingshoek en belemmeringen bepalen mede de opbrengst. Ook bomen in de buurt kunnen van invloed zijn, ivm vervuiling.

En check of het dak het gewicht aankan. Vooral platte daken zijn er vaak niet geschikt voor, vanwege de ballast.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
De plaatsing e.d. worden na akkoord allemaal nog bekeken.

Komend voorjaar wordt het derde en laatste deel van mijn platte dak vervangen: ballast er af en isolatie en nieuwe dakbedekking er op.
 

Carina

  • #6
Het is mogelijk om de BTW van de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen terug te vorderen van de belastingdienst.
Kijk voor de voorwaarden maar eens op de site van de belastingdienst. Als je op de site zoekt op zonnepanelen, zie je direct wat ik bedoel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Boekhoudkundig wordt de terugverdien tijd ook bepaald of je geld ervoor moet lenen à 4%?? Dan wordt het sommetje ineens heel anders.
 

Klump4u

  • #8
Collectieve inkopen zijn vaak duur.
Hier zelf geplaats.
Terugverdientijd 5 jaar.
2500WP geplaats opbrengst 2013 bijna 2200kWh.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu