Thermostatische kranen zone thermostaten

Timondepimon

  • #1
Ik zit met een vraagje over thermostatische kranen en gewone thermostaat.
Wij hebben een verwarmingsketel op gas, overal thermostatische kranen + een draadloze thermostaat in de woonkamer. Nu zitten wij met studerende dochters die er niet altijd zijn. Als de chauffage in de living en dergelijke 's morgens wordt opgezet en de kinderen komen 's avonds thuis en zetten hun thermostatische kranen vol op, warmen deze niet op, gezien de ketel is afgeslagen omdat de temperatuur in de leefruimte is bereikt. We kunnen toch moeilijk alijd alle kranen volledig laten opstaan om de kamers warm te hebben als ze thuis komen.
Ik vroeg me af of die thermostatische kranen in de slaapkamers niet volledig zelfstandig de ketel kunnen laten aanslaan, zodat als de kinderen thuis komen, ze deze kunnen open draaien, de kamer kunnen laten warmen zonder het volledige huis oververhit te maken (gezien dit al warm is). Het zou handig zijn dat de kamers enkel verwarmen als iemand de thermostaat open draait. Want als we die nu open draaien, slaat de ketel niet aan.
Hopelijk is men verhaal duidelijk en kan er iemand me verder helpen!
Alvast bedankt!
 

GeeWizz

  • #2
"Thermostatische radiatorkraan:
Een thermostaatkraan is een radiatorkraan die reageert op temperatuur. Als het afkoelt in een ruimte, gaat de kraan automatisch open zodat de radiator warm wordt en de temperatuur stijgt. Zodra de juiste temperatuur is bereikt, sluit de thermostaatkraan de waterinlaat waardoor de radiator niet langer warm wordt."

Een thermostaatkraan kan dus alleen de maximale warmte begrenzen, maar stuurt niet de CV ketel zelf aan, daarvoor zorgt de thermostaat die in je leefruimte hangt. Als die meet dat het daar warm genoeg is, zal het open gaan van een thermostaatkraan in een andere zone geen effect hebben.

Om de gewenste situatie te bereiken zou je dus in elke zone thermostaten moeten hebben, die de ketel activeren, in combinatie met verdelers / kleppen die open of dicht gaan naarmate een bepaalde zone een warmtevraag heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu