"Terrastegels in het gras", hoe aanleggen?

Veronika

  • #1
Ik wil in ons klein tuintje een terras aanleggen met randjes gras tussen de (grote) tegels. Je krijgt dan zoiets als dit:


Hoe zou ik dit moeten doen qua ondergrond?

De huidige tuin is 20 jaar geleden aangelegd, overal in het midden zand met grindtegels, en langs de randen aarde met planten. Het zand is niet helemaal schoon meer na al die tijd natuurlijk.

Moet ik veel afgraven? En leg ik dan weer zand overal, groeit het gras daar ook op? Of moet het gras een laagje aarde hebben, zodat ik alleen zand leg precies waar de tegels zitten en verder een laagje aarde?

Een tuinman hoorde ik over bomengrond/boomzand. Dat is schijnbaar een mengsel van zand en compost. Is dat idd geschikt voor onder zowel de tegels als het gras? Moet ik dan veel bijmesten - omdat het toch schraler is dan gewone grond?
 

Roelant1

  • #2
Bomengrond zou een goede oplossing kunnen zijn, in de wegenbouw wordt het al jaren gebruikt en het werkt prima, boomvakken die een stukje in de weg staan worden ermee gevuld tot zelfs een eindje in de weg waarop de klinkers komen te liggen.
Het nadeel bij jouw is dat je alles moet gaan afgraven en bomengrond moet aanbrengen, eenvoudiger is om het terras naar wens te leggen en vervolgens met een smalle schop het geel zand tussen de tegels verwijderen en er zwarte grond in doen.

Groeten,

Roelant.
 

Veronika

  • #3
Dank je, ja, ik had ondertussen ook een vraag over bomengrond gepost :D

Idd is dat wel veel gedoe, hoewel het maar een klein tuintje is, dus niet zoveel oppervlak afgraven nu.

Ik ben met jouw alternatieve oplossing wel bang voor zakken van de grond. Hoeveel cm zwarte grond zou je denken dat nodig is voor het gras?

Momenteel ligt er al zand op de plek waar dit gras met tegels moet komen, maar dat ligt er al 25 jr en volgens mij is het wel "vervuild" met grond. Misschien kan ik het dan wel gewoon ter plekke tot bomengrond maken door er compost doorheen te mengen en dan weer aan te trillen als een zandlaag?
 

Roelant1

  • #4
Wat bedoel je met een vervuilde bedding, zwarte spoortjes op het zand van de voegen van de tegels of klinkers die er lagen zijn normaal, is er echter een paar keer gegraven heb je kans op gemengde grond en dat is natuurlijk niet optimaal.
Als je de huidige bedding gebruikt voor het nieuwe terras en je graaft rondom de tegels ongeveer 5 cm uit en doet er zwarte grond in hoef je echt niet bang te zijn dat het verzakt.
Door compost door de bedding te mengen wordt het nog geen bomengrond hoor, bomengrond is wel voedzaam voor bomen en planten maar heeft ook de eigenschap dat het verdicht (getrilt) kan worden en die eigenschap heeft geel zand gemengd met compost niet dus de kans op verzakken is dan erg groot.

Groeten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Veronika schreef:
Ik ben met jouw alternatieve oplossing wel bang voor zakken van de grond. Hoeveel cm zwarte grond zou je denken dat nodig is voor het gras?
Dat is eenvoudig te verhelpen door - als de grond tussen de tegels wat gaat zakken - wat fijne grond over het gras te "strooien". Dan hoog je de grond weer op en het gras groeit er gewoon doorheen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu