Drainage zand onder terrastegels

Alex222

  • #1
Goedemiddag,

Wil binnenkort mijn tuin gaan aanleggen van betontegels met een coating laag.

Nu heb ik als ondergrond een 10 cm zandbed van straatzand, waarvan ik eerder altijd begrepen heb dat dit de meest geschikte ondergrond voor betontegels is.

De verkoper van de tegels zegt echter dat daar bovenop ook 5 cm drainage zand moet. Bij gewoon straatzand zou namelijk van onderaf vocht in de tegel kunnen trekken, die er door de coating aan de bovenkant niet weg kan en er witte kringen kunnen ontstaan. Drainage zand zou voorkomen dat het regenwater in de tegel zou trekken, omdat het door dit zand naar beneden doorgegeven wordt.

Mijn vraag is echter: weten jullie of er in sommige situaties drainage zand gelegd moet worden onder tegels, en zo ja, heeft dit geen gevolgen voor de stabiliteit?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het eerste wat ik tegenkom is:
Drainagezand toepassen

Drainagezand laat zich niet verdichten en is daarom niet geschikt voor bijv. gebruik onder bestrating (kies hiervoor straatzand). Gebruik Drainagezand als waterdoorlatende onderlaag voor paardenbakken, voor verschraling van kleigronden en andere zware grondsoorten of andere toepassingen waarbij een drainerende onderlaag nodig is
Ik zou het daarom omdraaien: Eerst een laag drainagezand, dan een waterdoorlatende folie (om uitspoelen te voorkomen), en daarop het straatzand.

Het werkt uiteraard alleen als het water ook uit het drainagezand afgevoerd kan worden. Dus moet er óf drainage zijn die aangesloten is op het riool, of de straat moet flink hoger liggen dan de omringende grond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu