Temperatuursensoren ketel lijken niet te kloppen

Kaastosti

  • #1
Het gebeurt soms dat de ketel (Remeha Avanta 28c) geen warm water gaat leveren, ondanks dat er wel vraag is. Een woonkamer op 14 graden is me net iets te fris. De Honeywell EvoHome knop op de radiator staat op standje sauna, maar warm water krijgen we niet.

Om wat inzicht te krijgen in de werking van het hele systeem heb ik nu een OpenTherm Gateway tussen de Honeywell ontvanger en de CV gehangen. Daarmee krijg ik een hele berg gegevens die ik overzichtelijk in Home Assistant op een dashboard heb gezet. Eén van de grafiekjes geeft de watertemperaturen weer:

retourtemp.png


Het lijkt er nu op dat de temperaturen die de ketel hanteert niet overeenkomen met de werkelijkheid. Zoals je kunt zien liggen de watertemperatuur van de boiler en de retourtemperatuur heel dicht op elkaar. Dan kan ik me voorstellen dat de ketel denkt "ik kan m'n warmte toch niet kwijt, dit is zonde, ik doe lekker niks".

Rond 13:00 heb ik alle betrokken systemen een reset gegeven. En ziedaar ineens kelderen beide temperaturen en wordt er daarna weer netjes gestookt zoals het hoort. Dat doet me vermoeden dat er iets niet lekker zit met de temperatuursensoren... maar kan ik daar iets aan doen? Of kan dit nog een bugje zijn in de OpenTherm software?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
blijft de 3wegklep niet op tapwater hangen? werden de leidingen onder de ketel na de reset wel meteen heet?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik ga er van uit dat er met Water temp. boiler en return temp. boiler de aanvoer en retour van
de CV bedoelt wordt maar dan op zijn Engels? Als dat zo is dan lijkt het alsof je een kortsluiting
tussen aanvoer/retour hebt en dat daardoor de retour temp. heel dicht bij de aanvoer temp. komt.
Als het systeem op dat moment de CV aan het verwarmen is en het warme water door het tapwater
gedeelte stroomt dan zal er niet veel warmte afgegeven kunnen worden, en dat verklaart het probleem.
De klep kan inderdaad een oorzaak zijn, sensoren gaan niet zomaar kapot.
 

Kaastosti

  • #4
Hmmm goed punt, de driewegklep kan natuurlijk ook nog de boosdoener zijn. Als die inderdaad blijft hangen komt het warme water niet waar het moet zijn en krijg je het met vrijwel dezelfde temperatuur terug.

Lastige is dat ik de foutsituatie niet kan forceren... dus zal moeten wachten tot het weer voorkomt om er weer naar te kijken. Tot dan in ieder geval dank voor de tips :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu