Telefoon/ADSL via UTP?

Thehog

  • #1
Ik ben van plan een ADSL modem in de meterkast te plaatsen en van daaruit netwerk kabels naar diverse kamers te leggen. Nu komt de KPN telefoonkabel binnen in de woonkamer, naast een deur. Van daaruit ligt 1 lege 5/8 buis via de slaapkamer naar de meterkast.

De telefoonkabel verleng ik dus naar de meterkast, en daar plaats ik de splitter en het modem. De netwerkbekabeling naar de diverse kamers spreekt voor zich, maar...

De telefoonuitgang van de splitter moet ook weer terug naar de woonkamer, door dezelfde buis als dat ie heen kwam. Nu loopt deze buis via de slaapkamer, en er gaan 2 Cat 5e UTP kabels in voor het netwerk. Voor telefoon heen en terug moeten er dus nog 2 telefoon kabels bij: totaal 2 UTP en 2 TEL door de 5/8 buis.

4 kabels door 5/8 is wat veel denk ik. Ik zou in plaats van 2 telefoonkabels ook 1 Cat 5e UTP kabel kunnen nemen (voor de heen- en teruggaande telefoonleiding dus dezelde kabel). Bijvoorbeeld:

Heen
- oranje = A
- oranje/wit = B
- groen = Extra Bell
- groen/wit = Aarde

Terug:
- bruin = A
- bruin/wit = B
- blauw = Extra Bell
- blauw/wit = Aarde

Als dit werkt hoeven er maar 3 UTP kabels door de 5/8 buis...

Heeft iemand hier ervaring mee?

NB. Gebruikt ADSL wel de EB en Aarde aders? Anders kunnen de kleur en kleur/wit twisted paren als 1 ader gebruikt worden. Of ik zou toe kunnen met 1 4-aderige telefoonkabel...

Dank,
Richard
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
EB en aarde worden niet gebruikt.

Je kan dus met 2 draden naar de splitter en met 2 draden terug.
Gebruik wel een paartje heen en een paartje terug, dit voorkomt storingen.

De andere 4 kan je gebruiken voor de data vanaf de modem.

Dus met 1 utp zou het moeten werken.
 

Wajang

  • #3
In een telefoondraad zitten 4-aders. 2 voor "heen" en 2 voor "terug".
Gaat perfect.
En van je UTP-kabel gebruik je maar 4 aders, de oranje en de groene geloof ik. Deze kan je dus ook nog splitsen.
Het hoort wel niet, maar bij mij werkt het als een trein, geen storingen en geen snelheidsverlies.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Toch wel, Wajang.
Het bruine paar is bv voor audio;
Oranje en groen is data;
Blauw was telefonie.

Elk paar heeft ook zijn eigen spoed waardoor de onderlinge instraling nagenoeg wegvalt en de spoed in elk paar zorgt voor een demping van de ruis waardoor het signaal scherp binnen komt.
 

Thehog

  • #6
Dank voor de antwoorden.

Ik hou het liefst de netwerk kabels volgens Cat 5e standaard. Nu werkt het wel als je ze splitst, maar met gigabit (betaalbaar over een paar jaar) werkt de truc tegen je. En dan heb ik echt geen zin om de bekabeling opnieuw te doen...

Telefoon ga ik over 1 UTP kabel doen; met 1 twisted pair voor 1 A/B paar. Hou ik dus vooralsnog 4 aders over in de telefoon kabel. Leuk voor een bel/intercom van de woonkamer naar slaapkamer :-)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
@ wajang

Je zegt: het hoort wel niet maar het werk als een trein.

ik zeg :toch wel het hoort wel zo te werken als jij zegt. de paren zorgen voor de uitstekende onderlinge demping .

@ the hog

je legt cat 5e en je wilt volgend jaar cat 6 gebruiken?
waarom leg je nu direct geen cat 6
overigens werkt de truc dan ook zonder problemen.

cat 5e werkt niet op gigabit
 

Thehog

  • #9
@The Headhunter:

Cat6 kabels krijg ik niet door de buizen die er liggen. Bovendien werkt gigabit ethernet (volgens info op internet en van apparatuur leveranciers) op cat 5e tot 100m en mits correct aangesloten.

Heb jij andere ervaring?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Bij mijn weten is de maximum lengte van cat 5 100 m en bij cat 6 ook.

Het is dus heel vreemd dat een fabrikant de moeite neemt om cat 6 bekabeling te fabriceren als cat 5 al voldoet aan de eisen om gigabit te kunnen versturen.

Het is wel zo dat cat6 gewoon op cat 5 outlets afgemonteerd kan worden en dat er geen verschil is tussen cat 5 en cat 6 tangen het gereedschap voor cat 5 kan gewoon gebruikt worden voor cat 6.
Ook interlinks tussen patchpanels en modems worden vaak gewoon met cat 5 gedaan.

Het geheim dat je eigenlijk tussen de regels door zou moeten lezen is dat gigabit zichzelf zoals elke datastream terug kan schalen om de overdracht juist te krijgen. Maar bij keuring komt hij niet door de gigabit norm.
 

Thehog

  • #11
De kwaliteit zal wel bepalen of je een constante Gb stream kunt krijgen.
Ook interferentie naar/met omgeving is minder met cat6 natuurlijk.

Volgens specs (199x) overigens zou Gb al op cat5 moeten werken.

In een server/ISP omgeving zal cat 6 of 7 minimum vereist zijn om 99.99% uptime en throughput te kunnen garanderen. Maar in een thuis netwerk.... Anyway, ik zie het wel en rapporteer hier over een jaar of zo wel of het werkt :-)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Mijn advies: Niet doen

Datakabel wordt te pas en te onpas gebruikt en vaak hoor je dan "het werkt toch" ja inderdaad het werkt maar als je er een datameter op zet weet je meteen waarom ik zeg niet doen.

In een cat 5 kabel zitten inderdaad 8 aders, maar in geval van een normale telefoonaansluiting worden er maar 2 gebruikt, bij een ISDN maar 4 en ook bij een data aansluiting maar 4 de rest zit er dus voor spek en bonen in en voor het universeel houden van de bekabeling.

Ik kom in de praktijk regelmatig van die snuggere joopen tegen die die reserve aders ook nog wel ergens voor kunnen gebruiken, om vervolgens te gaan klagen dat de computerverbinding er telkens uitklapt er steeds hinderlijke storingen op de telefoonlijn te horen zijn enz.

Natuurlijk zal het prima werken op kleine stukjes dan is het signaal nog sterk en is er minder kans op storingen, maar zodra je gaat "prutsen"en telefoonsignalen door 1 kabel heen en weer gaat sturen en dat ook nog op grotere lengtes dan is het gewoon vragen om problemen.

Probeer je maar eens voor te stellen wat er gebeurt met het signaal op de andere aders als er een belsignaal van 95 volt op een ader paar wordt gezet.
Vandaar mijn advies, als het kan, leg dan voor elk apparaat een eigen kabel dit is wel zo eenvoudig aansluiten, als je later eens wat wilt veranderen dan blijft het overzichtelijk en je voorkomt er gewoon problemen mee.

Overigens Cat 5 (er wordt bijna alleen nog maar cat 5 plus of cat 5e geleverd vandaar dat dit vaak als cat 5 wordt omscheven) kan gewoon Gigabit verwerken (al minimaal 6 jaar), alleen wordt dit nog niet zoveel toegepast.

Het laatste jaar zie je de randapparatuur steeds meer verschijnen, maar daarvoor was het gewoon niet te betalen of waren wel switches en hubs aanwezig, maar geen netwerkkaarten enz. Als je daarnaast kijkt wat voor snelheden er daadwerkelijk in een netwerk gebruikt worden dan kunnen de meeste kantoren ook prima werken met een 10MB verbinding.

Waar gewerkt wordt met grote tekeningen en foto's ed. werkt 100MB nog steeds prima en alleen als er heel veel data verkeer is of voor bijv. de backbone tusen 2 patchkasten en/of server komt in aanmerking voor gigabit of gigabit 10 plus. maar meestal leg je dan een glasvezelverbinding en geen koperverbinding.

Cat 6 en 7 wordt maar vrij weinig toegepast mede door de dikte van de kabel en het feit dat je maar 1 data wcd per wanddoos afgemonteerd kan worden.

suc6

Gerrit Bakker
 

HansW

  • #13
Voor de geïnteresseerden:

Cat5 kan gewoon voor Gigabit Ethernet gebruikt worden. Maar niet elke gecertificeerde Cat5-installatie bleek Gigabit aan te kunnen. Er zijn toen een aantal extra criteria en tests gedefinieerd die toegevoegd zijn aan Cat5.

Voila: Cat5e
Cat5e is prima geschikt om Gigabit over te draaien.

"Cat6 is overbodig."
Het is eerder een marketing-drive. Voor Gigabit is het niet nodig en voor 10Gigabit is het niet geschikt. Daar moet je Cat6a voor hebben. Of Cat7 (nog steeds geen finale standaard). Of glasvezelkabel.

Aangezien netwerktoepassingen de meeste impact hebben in deze, wordt e.e.a. daar doorgaans aan gerelateerd. Maar andere toepassingen kunnen mogelijk wel gebruik maken van de extra bandbreedte die Cat6 (250MHz, 350MHz, 550MHz) biedt.

Cat5e is overigens ook op zijn retour. Simpelweg omdat fabrikanten het niet zinvol (economisch?) vinden om nog 'oude techniek' te produceren. Onder invloed van 'meer bandbreedte is altijd beter, meneer' wordt Cat6 de hemel in geprezen. Door toenemende produktiecapaciteit dalen de Cat6 prijzen en is het lot van Cat5e eigenlijk al beklonken.


Dit gaat wel erg ver buiten het oorspronkelijke onderwerp.
Discussie gesloten. Moderator
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu