Te weinig inbouwdiepte 12v spotje

Joete

  • #1
Ik ben het plafond in mijn badkamer aan het vernieuwen. Nu had ik daar al mooie spotjes in zitten en die komen op ongeveer dezelfde plek terug. Het probleem is alleen dat ik een ventilatiekanaal (80x200) boven mijn plafond heb gemaakt en ik nu boven mijn gipsplaat tot kanaal max 8cm ipv 10cm vrije ruimte heb. Kan dit kwaad? Het kanaal zal niet in de brand vliegen, maar ben bang dat ie enorm heet wordt een gaat geleiden... Ben ik te angstig? Of moet ik inderdaad voorzichtig zijn?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Een aantal vragen:

1. Van welk materiaal is het ventilatiekanaal?
2.Wat heb je voor spots (hoeveel Watt en 12 V of 230 V)?
3. Hoeveel vrije ruimte houd je over tussen de achterkant van de spot en het kanaal?
4. Hoeveel vrije ruimte schrijft te fabrikant voor?
 

Joete

  • #3
1. Het kanaal is van staal 80 hoog 200 breed, nagenoeg strak tegen het betonplafond.
2. Het zijn 12V spotjes, 3 stuks totaal 60 Watt, er zou 1 spotje onder het kanaal komen, deze is dan 20 Watt.
3. Heb ik zo geen idee van, niet veel in ieder geval. Het spotje past onder het kanaal, dan zal ik misschien nog een cm of 2 overhouden?
4. Officieel volgens mij 10cm, heb de doos niet meer. Daar zit natuurlijk een veiligheidsfactor in, maar ik dat zal geen veiligheidsfactor van 10cm zijn...


Wat meer info over het plafond:
Het plafond is opgebouwd uit houten hoofdliggers (50x100) die met stalen hoekijzers aan de betonvloer hangen, daar zitten regels 44x44 onderdoor (omdat ik de gipsplaten in dezelfde richting wil hebben als de hoofdliggers). Daar komen dan weer rachels van 22x50mm onderlangs om daar het gips tegen aan te schroeven.
Tussen de hoofdbalken ligt mijn ventilatiekanaal.

Naast dat het kanaal er zit, zit er verder eigenlijk niks dan gips en hout (op ca. 10cm afstand) waar tussendoor naar mijn idee de warmte wel weg kan vloeien en niet zozeer op 1 plek blijft hangen, maar ik heb geen idee in hoe verre dat echt zo is...
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je moet in ieder geval zeker zijn dat er geen kortsluiting kan ontstaan door contact tussen de contacten van de spot en het metalen kanaal.

Verder zou ik het persoonlijk wel aan durven om het spotje zo te plaatsen, als er rondom verder veel ruimte is. Het kanaal zorgt ook voor koeling.
Maar je begeeft je hoogstwaarschijnlijk wel buiten de specificaties van de fabrikant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu