Te weinig fasedraden voor stopcontact

Bert__

  • #1
Situatie: lamp + stopcontacten worden bediend door twee wisselschakelaars. Logischerwijze werken stopcontacten op deze manier niet altijd, maar alleen als kring sluit (i.e. als lamp brandt).

Probleem: Er komen te weinig fasedraden toe, en de wisselschakelaars kunnen dus niet "overgeslagen" worden met een extra draad rechtstreeks naar de stopcontacten.

Oplossing: nieuwe draad trekken (5G 2,5²). Meest aangewezen, maar structureel moeilijk (toch zullen we dit waarschijnlijk proberen).

Vraag: Is het toegelaten (ik gok van niet) en mogelijk (??) om vanuit de twee fasedraden die tussen de twee wisselschakelaars zitten af te takken naar de stopcontacten. Dus vòòr de laatste wisselschakelaar. Eén van beide wissels staat immers altijd onder spanning, dus als je van beide aftakt zouden de stopcontacten altijd stroom moeten krijgen (op misschien enkele miliseconden na tijdens het bedienen van de schakelaar). Dit is meer een informatieve vraag, want we gaan het zo dus niet oplossen waarschijnlijk, maar wilde even polsen of deze oplossing technisch ok, veilig, en toegelaten zou zijn?

Bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een heel vaag verhaal.
Fase draden te weinig? Fasedraden tussen de schakelaars?

Het lijkt me het beste als u even duidelijk omschrijft hoe de situatie is.
Waar zitten de schakelaars, welke kleuren draden zitten er bij die schakelaars en bij welke schakelaars wilt u een stopcontact.
Waar zit nu het geschakelde stopcontact en moet dat intact blijven?
Eventueel een paar foto's van de situatie om e.e.a. te verduidelijken.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Als je beide draden tussen de twee wisselschakelaars verbindt met een stopcontact, dan zijn ze daarmee ook onderling verbonden. Je licht blijft dus altijd aan staan.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Je zou de wisselschakeling kunnen opgeven, en van 1 van de draden de fasedraad maken. Nadeel is, dat je dan je 2e lichtknopje mist.

Of je plaatst een derde lichtschakelaar (wissel), gevoed uit de beide schakeldraden tussen de bestaande lichtknoppen. Nu kun je altijd je stopcontacten inschakelen, ook zonder dat de lamp brandt. Nadeel is wel, dat de stopcontacten reageren op de eerste schakelaar.

Kun je echt geen nieuwe kabel trekken en wil je het perfect hebben, dan kun je de schakelaars vervangen door pulsdrukkers. Met een pulsrelais bedien je dan de lamp, de vrijgekomen 2e schakeldraad wordt de fasedraad.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
de vrijgekomen 2e schakeldraad wordt de fasedraad
Die is dan wel te dun nl 1.5mm², een fase draad moet min 2.5mm² zijn.
Ik raad je aan er iemand met verstand van zaken bij te halen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ik ging er van uit, dat er een kabel lag. Zouden er draden in buizen zitten, dan kan TS simpel een draad bijtrekken immers?

Inderdaad, de toekomstige fasedraad moet wel 2.5mm2 zijn, of het nu een kabel of losse vd draden zijn.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Laten we even op een reactie van de vragensteller wachten met wat meer informatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu