Tadelakt informatie - beton cire

Martine Lavens

  • #1
Hallo,
Toevallig kom ik op dit forum terecht omdat ik ook informatie zoek over tadelakt.
Enkele interessante links die ik al bijeen heb :
Mebest 2006 nr. 6.pdf Mebest (Tijdschrift - PDF 2,3 Mbyte)
Tadelakt et Marmorino (Franse tekst) website bestaat niet meer

Ik ben momenteel verschillende proefjes aan het maken met verschillende kalksoorten : zgn echte Marokaanse kalk, vette kalk enz.
Ik heb het idee dat tadelakt nogal opgeklopt , duur en commercieel is vb Tierrafino e.d. Niet dat deze mensen slechte produkten zouden verkopen, maar naar mijn mening zijn er eenvoudiger en goedkopere methodes.

Alle interessante info is welkom,
Groetjes,
Martine

Zie ook Beton ciré voor informatie over tadelakt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
H@ns, je wordt geroepen.
 

H@ns

  • #3
Leuk tijdschrift!!

Ik denk dat het "dure" van tadelakt zit in de bewerkelijkheid, één vierkante meter kost zoveel arbeids uren dat het vanzelf erg duur wordt!
Dan zijn de materialen ook niet echt goedkoop, kalk en marmerpoeder, zeep, lijnolie. Dus al met al klopt het aardig (althans naar huidige maatstaf het blijft natuurlijk gewoon duur...)

Ik denk dat de meeste pioniers op dit vlak gewoon zelf gaan mengen, zo gaat dat immers vaak met pionierswerk. Pas als tadelakt een beetje van zijn duur, moeilijk en bewerkelijk imago afkomt zal het misschien wat populairder worden.Op dat moment zal de commercie er ook wel op vliegen en zullen er tadelakt gerelateerde DHZ producten op de markt verschijnen.

In Frankrijk is dit proces al gaande, ik volg dit met veel interesse al een jaar of drie en merk dat er steeds meer "tadelakt-achtige" producten op de markt komen. Maar Frankrijk is wel een land waar ze tradities in ere houden en het ambacht als belangrijk erfgoed beschouwen! De vrees voor bewerkelijkheid is daarom minder groot, de grondstoffen zijn in eigen land voorradig en kosten om dit soort werk te laten doen liggen een stuk lager dan hier in NL.

Daar komt nog eens bij dat de Fransen zelf een soortgelijke techniek in hun traditionele erfgoed hebben; murs al ancienne, een gepigmenteerde kalkstuc die wordt afgewerkt met was (cire).
Kortom de drempel is daar veel lager en de markt voor DHZ producten op basis van tadelakt-technieken ligt geheel open.

In Nederland is de maatgever vaak trend of een oppervlakkig tv-klusprogramma. Bovendien is Nederland wat minder betrokken bij zijn ambachtelijk erfgoed en bestaat er geen traditie in kalk/was afwerkingen van muren. Voor producenten dus niet meteen een stevige basis om een nieuwe productlijn op de markt te zetten.

Import van bestaande producten zou dus een eerste stap kunnen zijn in het wat couranter maken van tadelakt producten. Ik heb het vermoeden dat dit binnenkort wel gaat gebeuren...

Tierrafino is inderdaad pionier op het gebied van kalk- en leemstuc producten maar zij richten zich nog hoofdzakelijk op België die wat betreft traditie en ambacht veel meer naar Franse standaarden neigt!

Om terug te komen op je vraag over informatie; wat is je plan? Wil je zelf gaan tadelakten of is het uit pure interesse? Misschien kunnen we, samen met andere "pioniers" een belangenvereniging oprichten om de tadelakt wat meer bekendheid te geven in Nederland. :wink:

Ik zal eens in mijn archieven duiken en kijken wat ik allemaal kan vinden.

Gr,

Hans.
 

Martine Lavens

  • #4
Hallo,

Het is zeker zo dat tadelakt zeer arbeidsintensief is, en dat zal vooral de prijs maken. Ik wil ook zeker geen handelaars of ambachtsmensen aanvallen. Ik hou er gewoon van om zelf een en ander te proberen !
Dit is trouwens een goed forum, al had ik eerst even de regels moeten lezen voor ik een bericht plaatste...

We hebben gebouwd en de afwerking willen we zoveel mogelijk zelf doen "om financiële en vooral creatieve redenen".

Het leek op het eerste zicht moeilijk om aan informatie over tadelakt te komen, behalve dan van firma's die hun produkt verkopen, zij geven uiteraard hun recept niet, das begrijpelijk. Maar ondertussen heb ik toch al een en ander bijeengescharreld en ben wat proefjes beginnen maken, heel leuk trouwens! Van zodra ik bruikbare recepten heb laat ik iets horen.

Een mengsel van één deel hydraatpoederkalk (supercalco 90 van Carmeuse), een deel fijn zand en een deel marmer lijkt het op het eerste zicht goed te doen, nog even afwachten of er geen barsten meer in komen en hoe waterdicht het wordt...

Groetjes,
Martine
 

Martine Lavens

  • #5
Hallo forum,

Nog een goede site met heel veel info over kalk (franstalig): La Chaux

Groetjes,
Martine
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu