Stroom tussenmeter

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
In de groepenkast van mijn roeiclub wil ik wat tussenmeters plaatsen om erachter te komen op welke groep de stroomvreters zitten. Nu ben ik in verwarring over de aangave voor welke stromen de meter geschikt is.

Bij de meter die ik voor ogen heb, staat er bij de technische gegevens:

Strom: 5 (40) A

Is dit nu 5 A of 40 A en kan ik deze gebruiken op een 16 A groep?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik was begonnen met typen, maar ik vond op internet een veel mooiere uitleg:
kWh meters hebben 2 getallen. Een voorbeeld is 5(45)A. Dit kan weleens verwarrend zijn, want welk getal moet je nu aanhouden?

Het 1e getal heeft te maken met het meetgebied van de betreffende meter waarin hij nauwkeurig meet. Het 1e getal wordt ook wel Ib genoemd wat staat voor I Basis (basis stroom).

Tussen 5% van Ib en het getal dat tussen haakjes staat moet de meter nauwkeurig meten volgens de klasse die op de meter meter vermeld staat. In dit geval is dat dus tussen 0,25A (5% van 5A is 0,25A) en 45A.

Klasse 1 (Class 1) betekend dat de meter maximaal 1% mag afwijken tussen deze range. Klasse 2 betekend dat de meter 2% mag afwijken tussen deze range.
Die 40A op jouw meter is de maximale stroom, die mag je dus prima achter een 16A groep zetten (of je zou er afhankelijk van de voorbeveiliging hele delen van de kast mee kunnen meten).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Dank voor de toelichting. Helemaal duidelijk nu.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu