Stopcontact verwijderen en trekschakelaar

Torching Vark

  • #1
Beste mensen,

Ik wil een opbouw schakelaar/stopcontact vervangen door een enkele inbouw schakelaar. Leuk is dat de inbouwdoos er al zit, dus dat deel is gemakkelijk. Echter heb ik nu in die doos een nuldraad te veel zitten (die eerder aan het stopcontact zat, fase was doorverbonden). Moet ik de nuldraad perse weghalen of kan ik die op een andere manier 'afdoppen'? Dat laatste heeft namelijk mijn voorkeur aangezien het een huurwoning is en ik dan wellicht de draad weer kan gaan trekken als er nieuwe bewoners komen.

In een voormalige slaapkamer zat een lichtschakelaar en zo'n trekschakelaar voor boven het bed in een hotelschakeling verbonden. Nu heeft m'n vriendin die laatste er af gehaalt zonder te kijken wat waar zat/zit. Nu verwacht ik in een hotelschakeling 3 draden per schakelaar. Echter vindt ik hier bij de lichtschakelaar er 3 (fase + twee schakeldraden) en in de trekschakelaar 4 (2 fase en 2 schakeldraden). Aan de lamp zit een schakeldraad en een nuldraad. Ik sta dus een beetje voor een raadsel hoe dit aangesloten kan zijn. Heeft iemand een idee? En een suggestie hoe ik de loop van de draden kan controleren (de punten zitten vrij ver van elkaar. Een apparaat om de draden door te meten heb ik niet).

Alvast bedankt!
 

Gerrit

  • #2
De eerste vraag: Dop de blauwe draad af met een lasdopje of kroonsteen. Dat is geen probleem.

De tweede vraag: Die fase-draad en 2 wisseldraden klopt, zo hoort het te zitten. Kan het zijn dat die 2 bruine draden onder één klem zitten? M.a.w. wordt de fase ook doorverbonden?
Zitten ze op gescheiden klemmen, dan lijkt het er op dat het een kruisschakeling is, m.a.w.: ergens moet dan nog een schakelaar zitten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Adersparende wisselschakeling met een.
deze heeft bij elke schakelaar 1 fase en 2schakeldraden.


De bovenste is de klassieke standaard wisselschakeling.

De onderste is de adersparende voor de gevorderde monteur :mrgreen:
 

Torching Vark

  • #4
Hulde!

1: Gerrit, wegens de ruimte heb ik hem het een kroonsteentje afgeschermd, dank.

2: Ik realiseerde me dat ik niet bepaald volledig ben geweest in mijn vraagstelling en informatie, waardoor het voor jou lastig was dit goed te beantwoorden. Ik denk dat het nuttig was geweest te vermelden dat er ook een nuldraad in de doos van de trekschakelaar zit (welke doorverbonden is) en dat op slechts één van de twee fase draden ook werkelijk spanning staat.

Na jouw bericht te hebben gelezen begon ik mij te realiseren dat 3 meter verder op nog een wcd zit. In combinatie met de doorverbonden nuldraad is jou idee wel logisch. Dus ik ben gisteravond even wezen controleren en op de wcd stond idd geen spanning. Na de twee fase draden tijdelijk met een kroonsteentje te hebben verbonden wel.

Dus dan komt het schema van The headhunter zeker van pas. Het is ongetwijfeld de onderste variant, ik zal het vanavond nog even langsgaan. Als ik de lichtschakelaar omzet komt er nl spanning op één van de twee schakeldraden in de trekschakelaar te staan. Aangezien de fase draad in de trekschakelaar niet aangesloten is moet dit dan denk ik de schakeldraad zijn die niet via de lamp loopt?

De clou van het hele verhaal is dat ik de hotelschakeling er uit wil halen, de trekschakelaar heeft geen nut en kan verdwijnen. Dan kan ik denk ik het beste de draad van de lamp naar de lichtschakelaar aansluiten op de rechtsreekse uitgang van de lichtschakelaar. De andere schakeldraad (naar de trekschakelaar) verwijderen of afdoppen (afhankelijk hoe gemakkelijk verwijderen gaat). En in de trekschakelaar de fase draad met een lasdop verbinden. Dopje op de ingemetselde doos en dichtsmeren.

Heren dank!
 

Pepjo

  • #5
Kleine correctie: een doos waar lassen inzitten dien je nooit weg te smeren. Het is voor de knutselaars na jou niet meer na te gaan waar er nog een inbouwdoos zit.
 

Torching Vark

  • #6
Daar kan ik me iets bij voorstellen, maar:
In het hele huis liggen leidingen op een manier dat ik me afvraag welk bevoegd elektricien ermee bezig is geweest, zonder leidingdetector wordt hier geen schilderij opgehangen! 't Is wel door de woningbouw gedaan.

Maar als iedereen de sloot in springt... dus goede opmerking. Ik zal het subtiel wegwerken, maar zo dat duidelijk is dat er iets zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu