Stopcontact badkamer veilige manier

Jetrouve

  • #1
In de badkamer van mijn nieuwe huis zit geen stopcontact.
Aangezien ik graag de oplader van mijn tandenborstel of van een scheerapparaat wil kunnen aansluiten zou ik er graag 1 hebben.

De vorige bewoners hadden boven de spiegel een lampje geplaatst met aan een kant een stopcontact. Dit lampje werd van stroom voorzien door de wasmachine-aansluiting een meter verderop, met een gewoon snoertje.
Aangezien dat lampje van binnen compleet doorgebrand bleek kunnen we dit niet zo herhalen.
Toch wil ik graag op dezelfde plaats een stopcontact, en als het even kan ook een lampje.

Ik zat eraan te denken aan de binnenkant van een spiegelkastje een stopcontact te maken, en bovenop dat kastje een lampje, op dezelfde manier als de vorige bewoners gedaan hebben.
Maar is dat wel een veilige manier?
En hoe zou het anders kunnen?

Behalve de wasmachine aansluiting is er 1 centraal lichtpunt, maar stroomzaken heb ik in de badkamer niet kunnen ontdekken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk, een wasmachinaansluiting zit niet achter een aardlekschakelaar, en mag niet worden voorzien van een wandcantactdoos.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Onder voorwaarden mag tegenwoordig wel een WCD in de badkamer worden geplaatst. Die voorwaarden zijn dat die WCD van randaarde is voorzien, achter een aardlekschakelaar zit en zich buiten de zone van bad en douche bevindt.
De juiste manier van aanleg is dus, wanneer aan deze voorwaarde is voldaan; netjes een buis aftakken van de centraaldoos, deze wegwerken in plafond en wand, inbouwdozen plaatsen nabij de spiegel, VD draden trekken en WCD, schakelaar en lamp afmonteren.
 

Jetrouve

  • #4
Oke, dank jullie wel.

In de categorie misschien-wel-domme-vraag-maar-better-safe-then-sorry:
In mijn meterkast zitten 3 groepen samen op 1 aardlekschakelaar, en ik heb 1 groep zonder aardlek.
Badkamer zit op 1 van die 3 groepen, dus dat komt volgens mij goed dan.
Wat betreft wegwerken van de buizen, is dat puur voor de netheid?
Want als ik inderdaad een stopcontact in een kastje wil bouwen mag dat wat mij betreft best opbouw zijn, zit toch uit het zicht.
En wegwerken gaat me zelf niet lukken, daar zal ik dan iemand voor in moeten huren, en daar heb ik op dit moment geen geld voor.
Dan gaat het hele plan stopcontact-op-de-badkamer maar on hold...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu