Stekkerdoos met overspanningsbeveiliging

Michel1234

  • #1
Het is een veelbesproken onderwerp, maar ik heb er toch een vraag over:

Normaal gesproken moet je je computerapparatuur aansluiten op een wandcontactdoos met randaarde. Echter, veel huizen (en ook de mijne) hebben slechts randaarde in de natte ruimten en de keuken.

Computerapparatuur is nu eenmaal gevoelig, maar duur in aanschaf. Daarom wil ik een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging aanschaffen om mijn computerapparatuur te beschermen tegen piekspanning.

Maar in hoeverre heeft het überhaupt zin om een dergelijke stekkerdoos aan te schaffen als ik geen wandcontactdoos met randaarde heb? Op het forum was ik al wel een topic tegengekomen dat randaarde en overspanningsbeveiliging los van elkaar staan, maar dat verhaal was niet geheel duidelijk voor mij.

Op dezelfde verdieping (2e) waar de computerapparatuur staat, zijn ook de badkamer en de CV-ketel gesitueerd. Deze ruimtes zijn wel voorzien van wandcontactdozen met randaarde. Is het eventueel mogelijk om op de juiste manier randaarde te trekken naar de wandcontactdozen waarop de computerapparatuur is aangesloten, ondanks dat ik onbekend ben met de aanleg van electra? Het heeft eerlijk gezegd niet mijn voorkeur, omdat ik dan allerlei meubels van hun plaats moet halen.

Alvast bedankt voor de reactie!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als je aarde wil bijtrekken dan via de desbetreffende centraaldoos en groep in die ruimte. Dus niet ergens anders vandaan gaan 'toveren'. Tevens alle WCD-en dan aarden in die ruimte.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Dit is op zich niet heel ingewikkeld als de installatie op de normale wijze is aangelegd. Schakel eerst de stroom af! Zoek dan de centraaldoos op van de WCD-en die je wilt aarden, meestal boven het lichtpunt. Trek met een trekveer een geel/groene draad erbij en vervang de WCD-en door de welbekende geaarde versie. In de centraaldoos verbind je alle aarddraden dmv een lasklem. Als je in de centraaldoos geen geel/groene draad aantreft zul je verder moeten bijtrekken totdat je er wel een tegen komt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een overspannings beveiliging werkt niet goed zonder randaarde.

Een computer aangesloten zonder randaarde heeft en spanning van ca 127v op zijn behuizing staan, raak jij de behuizing en een cv, waterleiing of een ander deel dat is verbonden met aarde krijg je direct een stroomstoot.
 

Michel1234

  • #5
Oke, dus in feite zit er niets anders op dan randaarde aanleggen naar de wandcontactdozen?

In de ruimtes waar de computerapparatuur staat, is sowieso geen randaarde aanwezig. Ook niet in de centraaldozen (er vanuit gaande dat die in het plafond zitten). Maar er is dus wel randaarde in de badkamer en misschien ook in de ruimte waar de CV-ketel staat en op de overloop. Is het dan mogelijk om vanuit die ruimtes randaarde door te trekken naar de computerruimtes?

Of laat ik het anders stellen: als er één randaarde draad vanuit de meterkast naar de desbetreffende verdieping, kan ik dan nieuwe wandcontactdozen met randaarde in alle ruimtes aansluiten op die ene draad d.m.v. de centraaldoos?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Als de buizen van de badkamer centraaldoos verbindinvg hebben met de ruimtes die randaarde moeten krijgen(dus dezelfde groep) verbonden zijn wel.
 

Michel1234

  • #7
Hoe gaat dat normaal gesproken dan? Is het niet zo dat vanuit de meterkast één electrabuis naar elke verdieping gaat naar een centraal punt en vanuit daar de electra naar de rest van de ruimtes wordt verdeeld? Of denk ik nu te zwart-wit (mijn redenatie: 4 groepen in de meterkast, waarvan 1 voor de keukenapparatuur etc. en drie verdiepingen incl. begane grond).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dat hangt van de installateur af.
Ikzelf verdeel de etages vaak over 2 groepen minimaal zodat er altijd ergens op de etage licht is.

Ook kan je ervoor kiezen om de wandcontactdozen op de etage te voeden vanuit de centraaldozen van de etage eronder.

Hoe het bij jouw zit geen idee, maar ik denk wel dat de centraaldozen op de etage met elkaar verbonden zijn.
 

Michel1234

  • #9
Volgens mij kan ik daar het beste achterkomen door te kijken welke wandcontactdozen bij welke groep horen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Idd je kan door de groep uit te schakelen zien welke wcd bij welke centraaldoos hoort, en of dat dezelfde groep is.
 

Michel1234

  • #11
Goed, dan zal ik dat eerst maar eens gaan inventariseren. In ieder geval bedankt voor de hulp tot zover!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu