Stekkerdoos met overspanningsbeveiliging oplossing?

Plantje

  • #1
Hallo,

Sinds kort wonen we in een nieuw huis en de electriciteitsvoorzieningen hebben we nog niet helemaal goed geregeld volgens mij.

Zojuist een plop in de keuken, rook uit een stekkerdoos en één schakelaar in de groepenkast om. Nu is de schakelaar op de stekkerdoos doorgebrand.

Feit is: op de stekkerdoos zaten 1 koelkast, 1 diepvries, 1 vaatwasser, 1 magnetron, 1 koffiezetter. Tevens kwam ik erachter, dat boven de computer uit stond; deze zullen dus op dezelfde groep zitten. Daar zit op 1 stekkerdoos: 1 pc, 1 versterker en wat kleinere zaken als een adapter voor printer enz.

Nu vraag ik me af of de stekkerdoos simpelweg is doorgebrand doordat hij te oud is of doordat we te veel apparaten aangesloten hebben op 1 doos.
Verder vraag ik me af of het zin heeft om deze stekkerdoos en eventueel die bij de pc te vervangen door 1 met overspanningsbeveiliging.

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een met overspanning werkt alleen een beetje als deze aangesloten is op een wcd met randaarde.

Het opfikken van die snoercentrales komt door overbelasting en slechte contacten tussen stekkers en inwendige contacten.

Die centrales gebruiken voor zware apparaten is vragen om problemen.
Alles >1000watt moet gewoon een goede echte wcd hebben das veel veiliger.
 

Plantje

  • #3
Ok, naast de stekkerdoos (compleet met aarde) heb ik nog een gaatje over in de wcd. Dan ga ik in ieder geval eens de vaatwasser op het losse gaatje in de wcd aansluiten.

Ik begreep ook al, dat het wel eens zin zou kunnen hebben in ieder geval een snoercentrale te gebruiken zonder schakelaar erop.

Als je zou kunnen bevestigen dat dit wel een veilige(re) oplossing is kan er daarna wat mij betreft een slotje op dit onderwerp.

Bedankt maar weer!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Snoercentales met of zonder schakelaar zijn niet geschikt voor grote vermogens.
En in keukens al helemaal niet gewenst.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Is dit een echt nieuw huis of voor u een nieuw huis?
 

Ronald42

  • #6
Vaatwasser moet gewoon eigen groep hebben anders is het vragen om problemen. Koffiezetter ook niet via stekkerdoos aansluiten deze verbruikt meestal ook een vermogen van rond de 2000 W bij het opwarmen. De ander dingen kunnen wat minder kwaad blijft het feit dat in een keuken dit niet gewenst is (water, vet, stof enz) meestal liggen ze ook op plekken waar men eigenlijk nooit komt dus ziet men ook niet snel als het fout dreigt te gaan.
 

Plantje

  • #7
@Ron321: Het is voor ons een nieuw huis. Anders hadden we hier niet naar een oplossing gezocht en met de makelaar overlegd ;)

Verder zag ik, dat er nog een lege doos zat. Met een trekveer kwam ik precies in de meterkast uit. Dus dan lijkt het me, dat de vaatwasser een eigen groep gaat krijgen. Nu zit de vaatwasser wel op een eigen stopcontact, maar niet op een eigen groep. Het aanmaken van een groep laat ik door een professional doen.

Die stekkerdoos heb ik uiteraard sowieso niet op de grond gelegd. Nee, hij ligt achter de magnetron, op de vaatwasser, zodat ik hem redelijk in het zicht heb en dat er bij een eventueel lek in de vaatwasser geen liters water over stromen. Daar had ik nog net wél over nagedacht :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Let er wel even op dat je een speciale wcd nodig hebt voor die doos.
Die Doos is nl. groter dan een standaard doos en daar gaat dus een iets grotere wcd-in of je moet een adapterring plaatsen.Maak er een dubbele wcd van dan kan je daar ook de magnetron insteken dat is 100% beter dan een verlengsnoer.
Je kan ze dan niet tegelijk gebruiken maar dat kan je nu ook niet.
 

Ronald42

  • #9
Magnetron en vaatwasser gaat wel. Ik zou echter gaan (indien mogelijk) voor koelkast of vriezer. De doos is bedoeld voor een perilex wandcontactdoos en die is inderdaad groter. Sommige merken hebben echter van die uitzet klemmen aan de zijkant en dat gaat heel goed.
 

Plantje

  • #10
Te gek! Bedankt mensen!

Ik denk dat ik gewoon vraag dat stukje nog even na te lopen op het moment dat ik een nieuwe groep laat plaatsen. Ik neem aan, dat een electriciën die het ziet altijd een beter beeld zal hebben dan hoe ik het hier op een forum weer kan geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu