Spotjes met kort stukje draad, hoe aan te sluiten?

Martijn1989

  • #1
Misschien mis ik iets, maar ik kan zo gauw niks bedenken. Ik heb dunne led inbouwspotjes aangeschaft die tzt in het gipsplafond moeten komen. Nu zit hier slechts 7 cm draad aan vastgegoten en de spots kunnen niet open om het langer te maken. Hoe sluit je dit nu aan als het plafond erin zit? Want een lasklem hoort toch in een lasdoos? Ik kan nooit in een gat van 6cm een spotje aansluiten en de lasdoos dichtschroeven. Is hier een helder licht dat met dit bijltje heeft gehakt? Ik had als alternatief bedacht het binnenwerk uit de spot te schroeven waardoor deze aan kan worden gesloten voor het plaatsen van plafond, en vervolgens de afsluitring en veren erop te zetten. Nadeel hiervan is dat als ik ooit moet vervangen, het lastig zal zijn er nog bij te komen. Ik hoor graag van jullie!
E6AA7BE8-3B5A-40C4-9577-69F885B1291D.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De mooiste oplossing? Gebruik een systeem voor stekkerbare installaties (bijvoorbeeld GST18).

Aan het snoertje van de spot zet je dan een stekker:
_3054.jpg

De verschillende spots kun je aan elkaar koppelen met koppelsnoeren en T-splitters:
koppelsnoer_2.jpg

remkes_621-5.jpg


Moet je alleen nog even bedenken waar en hoe je het geheel aansluit op de bestaande installatie. Dit zou bijvoorbeeld kunnen met een deksel met chassisdeel op een centraaldoos:
ABB_haf_wieland_connector_deksel_3_polig.jpg

Maar dat mag natuurlijk alleen maar als je het zo weet te plaatsen dat deze doos ook nog bereikbaar blijft.

Ergens in een lasdoos het eerste snoer verbinden met lasklemmen geschikt voor soepele draad kan natuurlijk ook.

Mooi spul. Plug-and-play. Niet goedkoop.

Als alternatief zou je met mini lasdoosjes kunnen werken:
Spelsberg_doos_vmontage_op_wandplafond_Mini25_max._2.5mm_rechth (2).gif


Hierin verbind je dan het snoer van de spot met een langer aansluitsnoer. Het doosje past door het gat van de spot.

Zorg wel voor iets van trekontlasting op de snoeren, er mogen nooit krachten op de kroonsteen / lasklemmen komen te staan als je boven het plafond een keer een ruk aan zo'n snoer geeft. Bij de doosjes die ik toon, als je de gaten aan de korte zijdes gebruikt om het snoer in te voeren, kun je het snoer met een ty-rap aan dat beugeltje vastzetten.
 
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: Freakie en Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik snap niet wat het probleem is behalve dat je eigenijk geen lasklemmen mag gebruiken.
Komen er uit het gat in het plafond wel twee draden waarop je het spotje kunt aansluiten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat is zijn probleem dus? Dat je niet zomaar lasklemmen of kroonstenen mag gebruiken los boven het plafond. 2 draden uit een gat mag trouwens ook al niet, want draden horen in een buis en een buis hoort te eindigen in een omhulsel.

Ik kreeg de indruk dat het hele plafond nog gemaakt moet worden, dan zou ik persoonlijk sowieso voor een andere (stekkerbare) oplossing kiezen.
 

Martijn1989

  • #5
XanderH, bedankt voor twee mooie oplossingen! Ik zal even kijken wat het totaal met GST18 zal gaan kosten en anders zijn die mini lasdoosjes ook zeker een goede oplossing! Als ik voor GST18 ga, mag die kabel dan wel los op het plafond?

@Ronny het klopt wat XanderH zegt: het plafond moet er nog in en ik wil dus voorkomen dat er losse lasklemmen komen te liggen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Dan is de oplossing van Xander helemaal compleet.
 
  • Like
Waarderingen: Martijn1989

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Zo'n koppelsnoer mag je gewoon over het plafond leggen ja.

Als je het nieuw maakt zou ik het wel weten en voor zoiets kiezen. Het zijn niet de goedkoopste componenten maar je hoeft verder geen installatie meer aan te leggen op 1 aansluitpunt na. En je kunt 90% van het aansluitwerk gewoon lekker aan de eettafel doe, in plaats van op een trapje boven je hoofd.

De utiliteitsbouw (kantoorgebouwen etc.) zit er vol mee. In woningen wordt het niet veel gebruikt maar juist voor iets als spotjes is het prima geschikt.

Er is natuurlijk ook niets mis met een andere oplossing met minilasdoosjes enzo.
 
  • Like
Waarderingen: Martijn1989

Martijn1989

  • #8
Dankjewel, ik denk dat je me hebt overgehaald!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ben je er ook al uit hoe je het geheel op de rest van de installatie aansluit?

Als je een tekeningetje en een boodschappenlijst zou posten kunnen we even meekijken of je niets vergeet en of alles op elkaar past.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Houd er wel rekening mee dat alle onderdelen van een stekerbare installatie van hetzelfde merk moeten zijn!
En dat bij gst18 alle verbindingen vergrendeld aan elkaar moeten worden met clips die uit elkaar trekken wel mogelijk maakt maar met een bepaald kracht waardoor de stekker losschiet en niet half blijft hangen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Martijn1989

  • #11
@XanderH, toen ik de boodschappenlijst voor het geheel aan het maken was kwam er een veelvoud van de prijs van de spots uit. Supermooi systeem, maar er zijn grenzen :? dus toch maar de mini lasdozen besteld, morgen ophalen en eerdaags bedraden! Nogmaals dank, ook voor deze oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: Ajetoobuur

Martijn1989

  • #12
We zijn een tijdje verder. Lasdoosjes zijn super, maar helaas kan ik ze niet door het gat krijgen. Probleem is namelijk dat daarboven een balk loopt en de ruimte tussen bovenzijde gips en onderzijde balk een 4cm bedraagt. De draai is dus nooit te maken met die doosjes. Dus zit ik alsnog met een te kort snoer en de zoektocht naar een iets betaalbaarder oplossing dan de eerder voorgestelde stekkerbare installatie. Maar een vraagje nog: mag ook een Wago 221 niet los op het plafond komen te liggen? Want dan koppel ik in de lasdoosjes gewone 2-aderige kabel en verbind ik die weer met het spotje met dezelfde Wago’s... geen idee hoe de regels hiervoor zijn, het is natuurlijk heel wat degelijker dan een kroonsteen :lol:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Neen, lasklemmen met 230V mogen niet los op het plafond liggen. Die moeten altijd in een lasdoos worden geplaatst. Dubbele isolatie heet dat en dit is een basisregel in de elektrawereld.
 
  • Like
Waarderingen: Martijn1989 en XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Je schreef het al in je topicstart: "Want een lasklem hoort toch in een lasdoos?"

Ja, inderdaad. Lasklemmen los op het plafond is niet conform NEN1010.

526.5 Aansluitingen van leidingen (niet alleen de eindaansluitingen, maar ook tussenverbindingen) mogen alleen worden gemaakt in daarvoor geschikte omhullingen, bijvoorbeeld verbindingsdozen, aansluitdozen, of in materieel, indien de fabrikant hiervoor ruimte heeft voorzien. In dit geval moet materieel worden gebruikt waar vaste aansluitvoorzieningen aanwezig zijn, of waar voorzieningen zijn getroffen voor het installeren van verbindingsmaterieel. De leidingen moeten eindigen in een omhulling.
Dus: Aansluitingen moeten worden gemaakt in geachikte omhullingen en leidingen moeten eindigen in een omhulling. Leuker kunnen we het niet maken.

Er wordt wat gebeund helaas en je zult niet de eerste zijn die het zo aanlegt, maar als je hier komt vragen of het mag? Nope.
 
  • Like
Waarderingen: Martijn1989

ABCDE

  • #15
Dan heb je de verkeerde doosjes gekocht. Ze zijn er ook die gewoon door een 6cm gat liggend recht omhoog kunnen en dan alsnog niet 4cm boven de plaat nodig hebben.

Bijv. de 4013902399420

Misschien alleen die schroeflippen eraf knippen.
 
  • Like
Waarderingen: Ajetoobuur en Martijn1989

Martijn1989

  • #16
Bedankt voor de onderbouwing, weer wat geleerd! Ik heb inderdaad iets te grote doosjes genomen. Had niet gezien dat ze er nog dunner waren. Ik weet wat me te doen staat! Dank heren!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu