Spotjes badkamerkwaliteit, waar kan ik dat aan zien?

Snoopy

  • #1
Voorbeeldje:



Dergelijke standaard spotjes waarbij een halogeenlampje met clips op zijn plaats wordt gehouden en dan in een stand kan worden gedraaid worden regelmatig in badkamers gebruikt. Mijns inziens zijn dit spotjes die niet volledig beschermd zijn tegen water (en dampen). Rondom de spotjes kun je vochtintreding krijgen toch?

Vraag: hoe herken je aan reeds gebruikte spotjes of ze sanitairbestandig zijn of niet (of geen ik het antwoord zelf al?). Ben benieuwd naar jullie mening.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zet jij de douche tegen het plafond dan?
Die dingen zijn gewoon geschikt voor een badkamer, vertrouw je het niet dan ga je voor de 12v uitvoering.
 

Snoopy

  • #3
Nee ik zet geen douche tegen het plafond.

Maar op van die verzonken spotjes staat in de winkels uitdrukkelijk badkamerkwaliteit vermeld. Bij dit soort "gewone" spotjes zijn dit soort kreten doorgaans niet vermeld. Dat zal een reden hebben?
 

Tiho

  • #4
Water komt niet zomaar bij de aansluiting natuurlijk, deze zit bovenop.

Ik heb eerst badkamerspots genomen, dit was gelakt staal en roeste gewoon. Teruggebracht en buitenarmaturen van rvs gehaald voor 230 volt. Hier passen ook 12 v gu50 lampjes in.
 

Snoopy

  • #5
Over badkamers en electra gesproken, wat vinden jullie er trouwens van als de ventilatieschakelaar (123-stand) zeer dicht bij de badkuip gesitueerd is. Even niet te diep ingaand op de NEN1010.

Is die bediening altijd 230V?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat is afhankelijk van de box, bij mij is het 24v(self keten) en dan kan dat gewoon, is het 230v dan zal je aan de zone indeling moeten voldoen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Er staat toch altijd een IP-code op?

Zelf zou ik ook boven de 2.25 badkamer-proof verlichting monteren. De waterdamp komt overal.
 

Appeltje

  • #9
Mwah, welke IP klasse had je dan in gedachte? IP44 is nl. alleen voor spatwater wat van boven komt... daar heb je dus al niks aan als het om verlichting aan het plafond gaat (tenzij je lekkage krijgt van de verdieping erboven ;) ). Schijnveiligheid noem ik het in een dergelijk geval.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu