Dubbele ventilatiebox (foto) en nergens inblaas?

Snoopy

  • #1
Dit trof ik onlangs aan bij iemand, ik vond het wel apart.



Het betreft zo te zien een dubbele ventilatiebox. Indien dit een voorganger van balansventilatie moet voorstellen zou op het ene dakvlak inblaas gesitueerd moeten zijn en het andere dakvlak uitblaaspijpje. Maar het is allemaal in de schoorsteen gesitueerd, dus bij elkaar. Lijkt mij dat het dan alleen maar uitblaas betreft anders zou je je eigen afvoerlucht weer naar binnen trekken.

Nergens in het huis zitten ventilatieroosters boven de ramen dus er komt geen lucht van buiten via de gevel binnen.

Echter rozetventielen zijn alleen zichtbaar in de natte groepen (keuken, badkamers en toiletten). Daaruit maak ik op dat er alleen vuile lucht wordt afgezogen (ik heb niet gevoeld of het afzoog of uitblies maar aangezien het sanitair betreft zal het alleen afzuigen zijn).

Mijn vraag: Heb ik dat juist? Is dat normaal bij woningen die gebouwd zijn vóór Bouwbesluit 2003? Waar komt er dan verse lucht binnen? Uitsluitend door te openen ramen en deuren? Dan moet je theoretisch ergens in huis ramen open zetten als je doucht ;)

Oja, en aarom 2 ventilatieunits i.p.v. 1? Het betreft overgens een grote villa uit 1999, is dat de reden?

Bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het is gewoon een dubbele box afzuiging.
Gokje 1 kanaal naar toilet en de andere naar de badkamer.
Beide onafhankelijk bedienbaar?
 

Snoopy

  • #3
Headhunter bedankt voor het antwoord, dit bevestigd mijn vermoeden. Nu rest mij nog de vraag of het normaal is dat woningen rond bouwjaar 2000 geen ventilatieroosters hebben in de gevel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als er lucht word afgezogen zal er ook lucht moeten kunnen toetreden, anders krijg je deuren niet fatsoenlijk meer open of dicht.Er moet rekening mee gehouden zijn maar hoe en waar, geen idee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu