Spanningsterugval - manier om dit te voorkomen

Onno

  • #1
Even een interesse vraag:

Als mijn koelkast aanslaat, is er even een "dipje" in de lichtintensiteit van mijn keukenverlichting. Ze zitten dan ook op dezelfde groep, dus dat is niet zo raar.
Mijn vraag is dan ook, is er een manier om dit te voorkomen, zonder de koelkast op een aparte groep te zetten ? De groep heeft een 16 A zekering, en verder zit er niets anders aan gekoppeld dan de koelkast en de verlichting van de keuken.

Het gaat me in dit geval ook niet zozeer om de koelkast en verlichting, maar hetzelfde zal ook wel gebeuren als ik mijn computer aan heb staan, en ik zet de stereo installatie aan. Die trekt volgens mij meer stroom dan de koelkast, en ik heb wel eens gelezen dat stroomfluctuaties slecht voor een computer zouden zijn. Daadwerkelijk een probleem ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen enkel probleem. Die spanningsval is te weinig om moeilijkheden te veroorzaken in elektronische apparatuur, dus ook in een computer.

De dip heeft te maken met de grote stroom, die er heel even loopt wanneer de koelkast aanslaat. Daardoor zakt de spanning heel even naar een wat lagere waarde. Vooral op TL buizen en gedimde lampen is dat goed te zien.

Een computer (en heel veel andere elektronische apparaten) bevat een voedingsunit, die meestal voor zeer ruime spanningsmarge is berekend. Bijvoorbeeld van 170 t/m 240 Volt. Daarnaast zit er een grote condensator in die de spanning ook nog even vasthoudt.

Iets anders is een veel sterkere spanningsdip, die ontstaat door overschakeling in elektriciteitscentrales, bij problemen met hoogspanningsleidingen enzovoort. Die is (soms) dermate sterk dat de computer er van slag van raakt en herstart moet worden. Gelukkig komt dat in nederland weinig voor.

Echt gevaarlijk voor elektronische apparatuur zijn echte hoge spanningspieken op het net, o.a. veroorzaakt door uitschakeling van zeer zware motoren. Daar kan dus die koelkastmotor ook weer bij horen, maar die piek zie je niet door knipperend licht.
Als het goed is heeft zo'n motor een ontstoorcondensator, waardoor de piek verminderd wordt. Er bestaan namelijk normen, die voorschrijven dat de veroorzaakte 'storings"piek beneden een bepaalde waarde blijft, anders mag het toestel niet in de handel gebracht worden.

Gevaar voor defecten door dergelijke pieken kunnen verminderd worden door de elektronische apparatuur aan te sluiten via een overspanningsbeveiliging.

Zoals je wellicht in een ander onderwerp hebt gelezen bieden die een verminderd risico bij spanningspieken, maar sluiten het niet uit, zeker niet bij blikseminslag dicht in de buurt.
 

Onno

  • #3
Beste Kees,

Bedankt voor de uitgebreide info. Weer een "zorg" minder. :D

Maar een waterkoker op dezelfde groep zetten als een computer zal ik dan toch maar niet doen. :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een waterkoker heeft een zuiver "ohmse" belasting. Dat betekent dat bij het uitschakelen daarvan er niet of nauwelijks een spanningspiek ontstaat.

Vraag is dus of je met een waterkoker een beroerder effect zou krijgen dan bijvoorbeeld een stofzuiger, waarvan (zonder dat je het weet) het onstoorfilter niet goed meer is. Een stofzuiger is een hele sterke "stoorder" door zijn koolborstelmotor.

Andere kwestie is, dat je er gewoon op moet letten dat de groep waar zo'n waterkoker op zit, niet overbelast wordt. Alleen al om die reden doe je er verstandig aan het te scheiden en de computer op een minder zwaar belaste groep te zetten.

Voorbeelden van Ohmse belastingen, gebruiken (vaak) veel maar storen weinig:
Waterkokers, koffiezetters, elektrische kachels, gloeilampen, eigenlijk alles wat "verwarmt".

Voorbeelden van storende apparatuur:
Motoren (bijv stofzuiger, wasmachine, wasdroger, koelkast), TL buizen en andere dingen waar een "spoel" in zit. Daarom zit in al deze apparaten (als het goed is) een ontstoorcondensator of een compleet ontstoorfilter.
 

Onno

  • #5
Bedankt ! Elke dag weer wat wijzer :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu