Spaarlampen dimmen

NielsP

  • #1
Ik hoor uiteenlopende verhalen over het al dan niet kunnen dimmen van spaarlampen. Ik begrijp ondertussen dat de standaard dimmer niet geschikt is voor de standaard spaarlamp, want dan gaat hij, bij lage spanning, flikkeren en kan de lamp kapot gaan.

Goed, verder onderzoek levert op dat er dan twee mogelijkheden zijn:
1. Een geschikte dimmer;
2. Een geschikte spaarlamp.

1. Bij de bouwmarkt gevraagd naar een dimmer voor spaarlampen. Volgens de jongeman die mij hielp is de 'universele dimmer' (goedkoopste variant 15 euro) geschikt voor spaarlampen. De bouwmarkt heeft 3 types dimmers: gloeilamp, halogeen en universeel. Naar mijn mening was de jongeman niet geheel overtuigd van zijn verhaal.

2. Op internet kom ik informatie tegen over een nieuw type spaarlamp, dat in vier standen dimbaar is. Volgens mij zit er in de voet/fitting van de lamp zelf iets ingebouwd, dat er voor zorgt dat lamp op een bepaald niveau brandt, afhankelijk van de spanning op de fitting.

Nu wil ik graag weten of mijn verhaal een beetje correct is, of ik zaken over het hoofd zie, en dergelijke. Uiteindelijk wil ik best investeren in nieuwe spaarlampen, ook als deze wat duurder zijn omdat ze dimbaar zijn. Maar een speciale, hele dure dimmer hoeft nou ook weer niet.

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 universeel zou goed moeten gaan mits de lamp dimbaar is.
goedkoop is echter vaak duurkoop.

2 er zijn verschillende methodes om dat dimmen te doen:

* extern: een dimmer bied de lamp een lager vermogen aan, de electronica in de lamp zorgt ervoor dat de lamp blijft branden echter omdat er minder vermogen is brand deze minder vel.

* intern: de electronica in de lamp regelt alles, door een schakelaar snel uit een weer aan te zetten verrander je de intensiteit.
meestal straten de lampen met 100% de eerste puls zakt het dan naar 80%
de tweede naar 60% de derde naar 30% en de 4e puls naar 10%.
houd je de schakelaar 3seconden uit dan begint de cyclus opnieuw.

Kijk eens wat er op de verpakking van de lamp staat, zo kan je zien welk type dimmer ervoor moet om de lamp te dimmen en heb je 100% het juiste type dimmer.
 

Winkelpoort

  • #3
Een dimmer speciaal voor spaarlampen (E27 of E14) bestaat (nog) niet. Er zijn inderdaat spaarlampen die zich door een dimmer laten dimmen, maar dit is ook met een normale schakelaar te bewerkstelligen. Uit praktijk ervaring weet ik dat deze goed werken. Helaas mogen hier geen merknamen genoemd worden, maar ga eens google'n op "dimmende spaarlampen"
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu