Simpele vraag over schakelaar

Stefan2003

  • #1
Goedenavond! Ik ben bezig een simpele lichtschakelaar te vervangen voor een touchschakelaar. Nu heb ik op de huidige schakelaar twee bruine draden, 1 zwarte.

nu de vraag: in de huidige ouderwetse schakelaar zit de zwarte draad op L aangesloten, terwijl dit normaliter het bruine fase draad zou moeten zijn (waar er dus twee van zijn).

moet ik nu bij de nieuwe schakelaar de zwarte draad ook op L aansluiten?
Wellicht een simpele vraag, alvast bedankt!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Maak eens een foto, je omschrijving maakt het niet makkelijk.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Dit kan betekenen dat de bruine fasedraad via de schakelaar is doorgelust naar een andere schakelaar/WCD, maar het kan ook betekenen dat een vorig persoon er een hobbywerkje van gemaakt heeft met de verkeerde kleuren. Een foto van de huidige schakelaar zoals Ronny vroeg maakt hopelijk meer duidelijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Of dat het een adersparende wisselschakeling betreft.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Bij een aderbesparende wisselschakeling zou ik één bruine en twee zwarte aders verwachten, niet twee bruin en één zwart zoals bij TS.
 

Stefan2003

  • #6
60267aa0-a212-4f8c-8edd-124d88d2be24 (1).jpg


Excuus. Bij deze wat meer duiding! Het betreft dus deze traditionele schakelaar. De linker schakelaar bedient de gang lamp boven (hotelschakeling), de rechter schakelaar de spotjes in de gang beneden. Deze schakelaars zijn beneden gesitueerd voor de duidelijkheid.

De rechterschakelaar heeft twee bruine, en 1 zwarte draad. Deze is als onderstaand aangesloten. Zwart dus op L, waar je eigenlijk een bruin fasedraad zou verwachten. Schakeling werkt verder prima!

51RzM+hnnQL.jpg


De nieuwe touch schakelaar heeft dit als aansluiting.
Aansluitschema-livolo-enkelpolige schakelaar-VLC701IH_InPixio.jpg


Waarbij ik in mijn variant enkel een fase en schakeldraad hoef aan te sluiten (dus geen nuldraad). Het idee is nu om een lasklem te gebruiken om de twee bruine fase draden te koppelen en daaruit 1 te laten lopen naar de L aansluiting van deze schakelaar. Schakeldraad behoord normaliter in L1.

De vraag is nu dus: in de huidige schakelaar zit het schakeldraad op L aangesloten. Ik zou dus denken dat ik dat moet overnemen op de nieuwe (dus zwart op L, bruin op L1) tegen voorschriften en logica in. Hebben jullie suggesties?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat op dit moment zwart op L van de schakelaar zit en bruin op de andere aansluiting, heeft voor deze opstelling geen enkel gevolg. Want er is hier geen sprake van een wisselschakeling of iets dergelijks, alleen een enkelvoudige 'maak' schakelaar. Daarom heeft degene die het heeft aangesloten daar gewoon niet op gelet.

Aan de touchschakelaar dient het echter wél correct aangesloten te worden, dus bruin op L. Je hebt echter een probleem, want er zal voor die touchschakelaar een blauwe draad bijgetrokken moeten worden. Die zal in de centraaldoos zitten waar deze schakelaars mee verbonden zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Stefan2003

Stefan2003

  • #8
Dank voor je antwoord Kees. Dit is een schakelaar zonder 'wifi' en ook geen blauwe draad nodig heeft (heb er reeds een werkend op het toilet). Ik ga hem aansluiten zoals jij aangeeft!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zoals ik het door jou geplaatste aansluitschema interpreteer, heeft de touchschakelaar een nul nodig. Dat dat wellicht alleen nodig is voor gebruik van Wifi kon ik uit de afbeelding niet opmaken.

Maar als het verder goed werkt dan is het toch prima? :wink:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Sommige touch schakelaars kunnen de lampverbinding als alternatieve nulleiding gebruiken om een beetje energie van af te tappen om het touch gedeelte te laten werken wanneer de lamp uit staat. Bij gloeilampen gaat dat altijd goed. Bij TL en LED verlichting kan er soms in het donker een lichte gloed of flikkering te zien zijn door het kleine stroompje dat er loopt. Als je een echte nul beschikbaar hebt en de schakelaar heeft een nul aansluiting, dan is het wel beter om die toch aan te sluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu