Serieschakeling - dimmer aansluiten op twee lampen

Epiduro

  • #1
Beste klussers,

ik wil een dimmer aansluiten op twee lampen. Op internet vond ik een plaatje waarbij er twee zwarte draden uit de dimmer kwamen die allebei 1 lamp voorzien van stroom.
Nu heb ik een dimmer die niet geschikt is voor serieschakeling (zie abb-busch-jaeger/basiselement/dimmer-4139231/6515-0-0704/ voor info.

Kan ik het ook op onderstaande manier aansluiten? Of mag dat niet?



Alvast bedankt,

Leon
 

Epiduro

  • #2

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Je kan en mag eerstgenoemde dimmer gewoon aansluiten volgens schema. Ze werken dan gelijktijdig. Dit heet overigens geen serieschakeling, daarvoor zou je de tweede dimmer nodig hebben met twee aparte schakeldraden. De lampen zijn dan apart te bedienend.
 

Epiduro

  • #4
Oke, duidelijk. Hartelijk dank voor je reactie!
 

Epiduro

  • #5
Nog even een vraag omtrent de dimmer. Hieronder heb ik een wandcontactdoos geplaatst. Nu komen door de leiding dus vier draden: blauw, bruin, geel/groen en zwart.

Op de dimmer (die als eerste komt) sluit ik bij het pijltje naar omhoog (daar zijn er twee van (op de afbeelding het pijltje naar rechts)) de bruine draad aan. De zwarte draad sluit ik aan op het golfje met de pijl.
Nu staat er in de beschrijving dat ik de blauwe draad in het pijltje naar beneden (afbeelding pijltje naar links) kan/moet doen. Daar begrijp ik niet zoveel van.

Mijn idee is om het stopcontact eerst aan te sluiten (ondanks dat deze onder zit). Daarna vanaf het stopcontact een connectie te maken met de bruine draad en de dimmer. De zwarte is natuurlijk alleen voor de dimmer. Eventueel (ligt aan jullie antwoord) kan ik ook de blauwe draad via het stopcontact naar de dimmer doorlussen.

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Weet ook even niet waar dat symbool voor staat (staat dat niet in de handleiding) maar ik zou de blauwe draad iig niet rechstreeks op de dimmer aansluiten!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Daar kun je een wisselschakeling mee maken.
 

Epiduro

  • #9
Ja natuurlijk, stom dat ik dat niet door had!

Thanks voor je reactie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu