Serieschakeling

Bix2

  • #1
Ik ben pas verhuisd naar een huurappartement en de aansluiting van verlichting in de woonkamer is me een raadsel. Er zijn 2 lichtpunten aanwezig. Uit een punt komen 2 gele draden en 1 rode, uit de andere 1 gele en 1 rode. Er zijn 3 schakelaars waarvan 2 eenpolig en 1 serieschakelaar. Ik weet niet hoe ik een lamp moet aansluiten aan het punt waar de 3 draden uitkomen dus ik dacht, neem eens een kijkje achter de serieschakelaar.

Ik heb het uitgetekend omdat het op de foto's minder duidelijk is. De 2 gele draden die aangesloten zijn op 1 en 2 van de serieschakelaar, komen dus allebei uit op 1 lichtpunt. De rode is een toekomende draad die gesplitst wordt en rechtstreeks naar lamp 1 en lamp 2 gaan. Kan iemand mij verderhelpen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lamp komt tussen geel en rood.
 

Bix2

  • #3
Dus beide gele draden aan N en rood aan L van de lamp?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Neen rood aan N en 1 gele aan L

De 2e gele is de 2e wip van de schakelaar en daar kan je dan een 2e lamp mee schakelen. De rode draad moet dan dmv een lasdop ook naar die 2e lamp.

Je kleurcodering is zeer on Nederlands, u is Belg?
 

Bix2

  • #5
Ik woon inderdaad in België. Kleurcodering is zelfs niet Belgisch, gewoon iets random denk ik. Ik heb de rode aan N aangesloten en zowel 1 als beide gele aan L gehangen maar in alletwee de gevallen werkt het niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu