Schuin dak bovenverdieping in huurwoning isoleren

Anna-belle

  • #1
Dag klussers,

Ik heb een dringende vraag. Mijn huurhuisje (1946) heeft de bovenverdieping onder het schuine dak: 2 kleine kamertjes met dakkapel en enkel glas, overloop en douche. Aanvankelijk (februari 2008) heb ik alle kieren dichtgekit in de veronderstelling dat het koude probleem opgelost zou zijn. De woningbouwvereniging laat het afweten. Volgens de tekening die ik met moeite kreeg, zit er achter de gipsplaten 5cm rockwool, dan een dakbeschot en pannen. Er is in de nok nog een klein zoldertje met een luik op de overloop. Daar waait het keihard. De rockwool ligt ook ietwat lukraak op de vloer van het zoldertje. Na veel aandringen bij de woningbouw (tot/met manager) zijn ze gaten in het dak (?) komen dichtmaken van buiten af. Helaas op een dag dat ik niet thuis was. Aan de pannen te zien (het mos in en op de kieren) hebben ze enkel de twee onderste rijen omhoog geschoven. Niet effectief.
Dan maar zelf aan de slag.
Nu wil ik aan de binnenkant tegen de gipsplaten EPS platen plakken om die koude straling weg te nemen. Welke dikte, welke lijm? Het zal niet echt fraai zijn maar het zicht is nu ondergeschikt aan het (gebrek aan) comfort. Is dat effectief genoeg?
Dank bij voorbaat.
 

Fiesiekus

  • #2
Toch eerst de koude stroming (tocht) zoveel mogelijk bestrijden. Dat is in eerste instantie veel effectiever dan het aanbrengen van EPS-platen.
 

Anna-belle

  • #3
Dank voor de reactie. Het meest effectieve is inderdaad de koude wind buiten houden. Maar van buiten af isoleren is niet mogelijk omdat de verhuurder daar geen toestemming voor geeft. Binnen moet alles blijven zitten (de gipsplaten en latten ter afwerking, bespoten met een ruwe witte substantie). Op die gipsplaten zal iets geplakt of geniet moeten worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er is in de nok nog een klein zoldertje met een luik op de overloop. Daar waait het keihard. De rockwool ligt ook ietwat lukraak op de vloer van het zoldertje.
Eerst de isolatie goed leggen en eventueel een stuk dampremmende folie er over heen leggen om de tocht kwijt te raken, dat scheelt al zoveel dat isoleren van onder af misschien niet meer nodig is.
 

Anna-belle

  • #5
Enkel het deel van het zoldertje boven de overloop is bereikbaar via het luik. Het zoldertje boven de twee kamertjes is niet bereikbaar en ook de situatie achter de schuine wand en borstwering is niet te zien zonder te gaan breken. Er zit een dragende muur tussen, tot in de nok en geen tweede luikje. Volgens de tekening van de woningbouw zit er enkel achter de schuine wand 5cm rockwool en niets achter de borstwering die toch 90cm hoog is. Isoleren van onderaf is dan toch de enige mogelijkheid denk ik. En dan blijft de vraag: met welk materiaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu