Schoorsteen trekt niet.

Sermo

  • #1
Geachte lezers,

Ik heb een open gaskachel die is aangesloten op een flexibele enkelvoudige RVS schoorsteenpijp van 6 meter, die is geplaatst in een (50 jaar oud) bestaand bakstenen schoorsteenkanaal in een buitenmuur.

In deze flexibele RVS schoorsteenpijp zit helaas wel aan de onderkant bij de gaskachel een bocht van 45 graden.

Eerst zat er aan het uiteinde van deze schoorsteenpijp een regenkap gemonteerd op de keramische schoorsteenpot, maar dit gaf problemen doordat er hete lucht terugstroomde uit het RVS schoorsteenkanaal als de gaskachel zijn ingestelde temperatuur had bereikt, waardoor de Thermische Terugslag Beveiliging (TTB) de gaskachel uitschakelde.

Nadat er een aluminium trekkap op de schoorsteen is geplaatst is de trek wel verbeterd, maar als het kouder wordt dan 5 graden trekt de aluminium trekkap niet goed genoeg en stroomt een deel van de verbrandingslucht terug in de huiskamer, wat duidelijk te meten is met een CO2 meter.

Mijn vraag:

Lost een trekkap van RVS dit probleem wel op, omdat een RVS trekkap veel minder warmte schijnt te geleiden?

Zie de geleiding van aluminium en RVS:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Thermische_geleidbaarheid

Bij voorbaat hartelijk dank voor het antwoord,

groet,

Mike Sermo
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk eerder aan een probleem met de luchttoevoer...
6m schoorsteen met een voering moet trekken als een malle.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
U bevindt zich in een levensgevaarlijke situatie, zet de kachel uit en haal er een installateur bij.
 

Bernhard

  • #4
De uitmonding moet boven de nok uitkomen.
Het is ook beter om een open kap te maken. Dat zijn 2 pijpen over elkaar. Nog beter is zoals Jan zegt expert er bij halen. bernhard
 

Sermo

  • #5
Geachte Ingmar89,

De frisse luchttoevoer wordt uiteraard goed geregeld, heb zelfs de huiskamerdeur aldoor op een kier staan van ongeveer 20 centimeter en er staan 2 ramen aan de achterkant van het huis open, waarvan 1 in een berghok geheel openstaat.

Groet,

Mike
 

Sermo

  • #6
Geachte Jan,

Er is een erkende schoorsteenspecialist (aangesloten bij de ASPB), die heeft dit RVS enkelwandige flexibele 100 mm schoorsteenkanaal geïnstalleerd; helaas heeft hij ook geen idee meer waar het aan kan liggen.

De open gaskachel is ook een paar maanden geleden geheel geïnspecteerd door een erkende gasfitter/kachelmonteur, hij kon geen vervuiling of defecten constateren aan de gaskachel.
Hij wist ook niet waar het niet trekken van de schoorsteen aan zou kunnen liggen.

Ik heb een o.a. CO-melder en een 8 maanden oude CO-meter van Testo en die geeft aan dat er geen CO vrijkomt.

Ik heb een CO2-meter die altijd aanstaat en als ik de kachel aanzet zie ik meteen de CO2-waarden oplopen tot ver boven de 900 PPM CO2 als het koud en windstil weer is, ook als de kachelpijp opgewarmd moet zijn na ongeveer 1 uur stoken.

(Ik ben dan tijdens dat uur niet in de huiskamer geweest, om te voorkomen dat het CO2 gehalte door mijn aanwezigheid zou stijgen).

Groet,

Mike
 

Sermo

  • #7
Geachte Bernhard,

De schoorsteen-uitmonding komt 1.5 meter boven de nok van het schuine dak-pannendak uit.

Er zat eerst alleen een regenkap op de keramische schoorsteenpot gemonteerd.

Maar als de wind dan even aantrok sloot de TTB meteen de gastoevoer naar de kachel af en kon ik achter de kachel hete lucht uit de schoorsteen voelen terug stromen.

Wat verstaat u onder een open kap?

Groet,

Mike
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Misschien. Een woning heeft een kant waar de wind op drukt aan de andere kant wordt gezogen. Als er meer gezogen wordt dan er aan lucht naar binnen zou kunnen komen zou je schoorsteen als toevoer kanaal kunnen dienen.
 

Bernhard

  • #9
Ik denk dat de oplossing is de luchttoevoer vanaf het dak maken. bernhard
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
Waarschijnlijk toch nog te veel afkoeling onderweg?
aansluitingen goed ,Buis die niet achter de kachel naar beneden loopt[centrale afzuiging/afzuigkap] raam dat niet goed sluit.buis beschadigd met inzetten/ventilator op de kachel? anders even een paar fotos plaatsen van kachel en aansluiting en situatie op het dak.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Zou een rookgas ventilator hier niet kunnen helpen ?
 

Sermo

  • #12
Geachte GDelea,

Ik denk dat er inderdaad teveel afkoeling onderweg is.

Zou het vervangen van de aluminium trekkap door een trekkap van RVS voor verbetering zorgen, omdat als ik het goed begrijp, aluminium veel beter warmte geleid/sneller afkoelt dan RVS?

Groet,

Mike
 

Sermo

  • #13
Geachte Peter,

Een goed idee.

Ik denk dat een rookgas ventilator uiteraard helpt, maar zoals Ingmar89 al zei: "6m schoorsteen met een voering moet trekken als een malle"...

Ik denk dat het misschien te maken heeft met de aluminium trekkap? Vandaar mijn vraag aan GDelea.

Groet,

Mike
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #14
Alleen de kap vervangen heeft geen enkele zin rvs heeft meer massa waardoor je nog meer kans krijgt op condensatie. je zou kunnen proberen om zowel onder als boven iets van minerale wol om de buis te doen dus op het punt waar ie de schoorsteen ingaat en waarop het dak overgaat naar de rvs slang,als het goed is moet het dan beter gaan omdat je dan minder trek tussen buis en schoorsteen in hebt die onnodig je buis afkoelt.
 

Sermo

  • #15
Geachte GDelea,

Hartelijk dank voor uw tip! :)

Ik zal dit gaan proberen.

Groet,

Mike
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #16
En als dit beter gaat zou Ik persoonlijk ook dit terug koppelen naar degene die dit flexibele kanaal geplaatst hebben,en evt het hele kanaal om het flex omstorten met een isolerende korrel.
 

Sermo

  • #17
Geachte GDelea,

Er is ook mogelijk sprake van vochtdoorslag door de buitenmuur waar het bestaande flexibele RVS schoorsteenkanaal zich bevindt...

Kunnen deze korrels nat worden en of vocht opnemen bij vochtdoorslag?

Groet,

Mike
 

Bernhard

  • #18
Er is teveel onderdruk in de woonkamer. Oorzaak kan zijn de uitmonding niet in een drukloos gebied en of te grote zuigkracht op een gevel.
Mogelijke oplossing kan zijn de ruimte in de schoorsteen te gebruiken als luchttoevoer. bernhard
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #19
De schoorsteen gebruiken als lucht toevoer gaat niet lukken met een open gaskachel, bij teveel vochtdoorslag zou inderdaad de isolatie nat kunnen worden? in de meeste gevallen vind dit meestal allen bovenin plaats[koudste en natste plaats].
nou krijg je dus door de relatief natte schoorsteen en gevel condensatie aan de buitenkant van het rvs dat zoveel invloed kan hebben op bovenstaande problemen evt een optie zou kunnen zijn om er een tweede flexpijp omheen te zetten of omkorrelen tot het onderste lood van de schoorsteen en daarboven een tweede flexpijp.
 

Sermo

  • #20
Geachte GDelea en Bernhard,

De vraag is hoe het kan toen er op de keramische schoorsteenpot een eenvoudig regenkap was gemonteerd de TTB steeds uitsloeg als de kachel zijn ingestelde temperatuur had bereikt; ook bij 15 graden Celsius en er hete verbrandingsgassen terugstroomden.

Nadat er een aluminium 100 mm (vrij kleine) trekkap/tregakap was geplaatst is de TTB nooit meer afgeslagen en stroomden er ook geen hete verbrandingsgassen meer terug.

Helaas blijft de trek als de kachel aanstaat minimaal, dat is af te lezen aan een CO2 detector.

Zou een andere soort en of een grotere trekkap wel een mogelijke oplossing kunnen bieden?

Groet,

Mike
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu