Schimmel onder laminaat

Rufus.firefly

  • #1
Tot mijn schrik heb ik een grote schimmelvlek gevonden onder het laminaat in onze slaapkamer. Het is in ieder geval in de ondervloer, maar ook op de daaronder liggende vloerplaten. Ik heb nu twee zorgen: 1. De oorzaak en 2. hoe de schimmel te verwijderen.

De wand begrensd de badkamer, dus het zou aannemelijk zijn dat er een voeg water doorlaat. Er is geen wastafel in de slaapkamer, dus dat kan het niet zijn. Er is wel een radiator, dus mijn grootste zorg is of het een lek zou kunnen zijn in een cv buis.

Het tweede is het verwijderen; de ondervloer is eenvoudig die snijd ik weg en gooi ik weg, maar wat te doen met de vloerplaten, kan ik de schimmel verwijderen zonder de plaat te vervangen? Of is het toch aan te raden om die ook te vervangen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is de schimmel nu vochtig. Ik krijg de indruk dat er lang geleden een lekkage is geweest. Aan de bovenzijde van de vlek is de lijn van de vlek vrij strak. Ik moet wel zeggen dat ik geen idee hebt hoe lang schimmel in deze situatie zichtbaar blijft.
 

Rufus.firefly

  • #3
Nee, het is niet vochtig. Dat is eigenlijk ook de reden dat ik hoop dat het niet een cv leiding is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is snel DHL. :lol:
Schimmel moet vochtig zijn. Hoe lang woon je daar? Oude lekkage?
 

Rufus.firefly

  • #5
:D ja, van lichte paniek word ik assertief. Dank voor de hulp. Ik woon hier nu zeven jaar, de laminaat heb ik toen gelegd en er was toen geen schimmel op de vloerplaat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Lekkage stopt nooit vanzelf. Wat zit er onder de vloerplaat en wat bedoel je daarmee iets van hout of beton? Ligt er ook een dampremmendelaag op de vloerplaat?
 

Rufus.firefly

  • #7
Met de vloerplaten bedoel ik platen van vermoedelijk triplex die met schroeven zijn verankerd. Wat er onder zit weet ik eigenlijk niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Eerst maar eens onderzoeken hoe het precies zit. Die schimmel kan je verwijderen daar zijn speciale middelen voor. Is deze plek nu kurk droog dan gebeurt er verder niets volgens mij.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Dit lijkt me typisch zo'n geval van lekkage achter rozetten van de douche- of badmengkraan, vooral wanneer kinderen aan het douchen zijn wordt er niet zo precies gekeken.
 

Rufus.firefly

  • #10
Ik denk dat ik de oorzaak heb gevonden. Op de foto is er schimmel te zien op een voeg aan der rand van de aangrenzende badkamer, de afstand lijkt ook overeen te komen met het hart van de vlek in de slaapkamer; de tweede foto is de radiator aan dezelfde kant.

Ik denk dat ik de voeg moet uitkrabben en opnieuw voegen en de radiatorslang vervangen.

Is het aannemelijk dat dit de oorzaak is? Ik kan mij herinneren dat ik een keer geklungeld heb met het vullen van de cv aan die radiator en dat er toen water uit is gekomen.

Volgende vraag is het aanpakken van de (triplex) vloerplaat. Hoe kan ik dit het beste aanpakken. Ik dacht eraan om schimmeldodend middel te gebruiken of moet ik de plaat vervangen; een andere gedachte was om met een beitel het stuk te verwijderen en vervolgens op te vullen.



 

Rufus.firefly

  • #11
Gisteren heb ik een schimmelverwijderaar gekocht en gebruikt. Zie de foto's ter vergelijking. Het middel is een spray van een bekend merk. Je spuit het op het oppervlak en laat het dertig minuten inwerken, gebruik mondkap en handschoenen en ventileer. Het heeft een sterken chloorwalm.

Het resultaat vind ik opmerkelijk, de meeste schimmel is niet meer zichtbaar en vandaag doe ik nog een tweede poging.

Ik overweeg nog om de plint eraf te beittelen, deze is door de vorige bewoner met ik vermoed montage kit vastgezet aan de gipsplaatmuur. Op die manier zou ik er onder ook nog kunnen behandelen. Zou ik nog andere stappen moeten ondernemen?


 

Rufus.firefly

  • #12
Nog voor de volledigheid. Dit weekeinde heb ik met een voegenkrabber de verdachte voeg uitgekrabd. Op de foto is te zien dat bij de voeg aan de rand van de badkamer de voeg vochtig lijkt te zijn. De voegenkrabber was een prima, en goedkoop, stuk gereedschap voor dit klusje. Mocht ik meer voegen willen vervangen dan zou ik een multitool huren.

Het probleem lijkt opgelost. De plint heb ik verwijderd om ook onder de gipsplaten wand de vloerplaat te kunnen behandelen. Het is nu droog en schimmel vrij, komende week zal ik proberen het laminaat terug te plaatsen.

Wgb en Jan, hartelijk dank voor het meedenken en de adviezen.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu