Scheur in schouw van openhaard

Roytje101

  • #1
Beste alle,

Sinds een halfjaartje heb we een jaren 70 huis met open haard.

Nu de wintermaanden aan de gang zijn wilde we de open haard eens gaan gebruiken. We gebruiken em nu +- 1,5 maand. Maar er is opeens een scheur ontstaan in de schouw. Ik denk persoonlijk dat dit komt door de warmte. De rand boven de openhaard word namelijk best warm tijdens het stoken.
Het gaat om een hoek haard van +- 35cm bij 70cm en 50cm hoog. Deze scheur die nu ontstaan is zit +-20cm van de hoek(van de breedte van 70cm) recht om hoog naar de rand waar je van alles op kan zetten.
Iemand enig advies? Ben bang dat dit niet brand veilig/ bouwkundig veilig is.

D8CE9B60-CCDD-477B-96E5-B00FA1CAB9B7.jpeg 3B9FB2F5-B366-4809-AA3B-2EEE4EA0AD33.jpeg 4C523196-AEAC-4DC9-B95A-82ED081CB7EC.jpeg CAF48607-2068-4D20-B29C-54394594BFDF.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Over de scheur kan ik helaas geen zinnig antwoord geven (ik denk dat het vrij onschuldig is maar dat weten anderen veel beter).

Wel een andere vraag/tip:
Werd de open haard door de vorige bewoners nog wel gebruikt? Is het rookkanaal recent nog wel geveegd?
Het is aan te bevelen om het kanaal anders eerst eens te laten vegen en eventueel een inspectie te laten uitvoeren naar de conditie van het kanaal.
 
  • Like
Waarderingen: Roytje101

Roytje101

  • #3
De haard was door de vorige bewoners voor 25 jaar niet gebruikt. Hierdoor hebben we van de zomer hem laten vegen en controleren. Toen is de schoorsteen op het dak opnieuw gevoegd en is er een nieuwe trek klap op gegaan. Maar toen was deze scheur ook nog niet aanwezig.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Goed dat je dat gedaan hebt :prima:
Er zijn helaas ook nog wel mensen die zonder verder nadenken gewoon een kachel of haard gaan stoken die al geruime tijd buiten gebruik was met een schoorsteenbrand als resultaat...

Hopelijk weet iemand anders uitsluitsel te geven over die scheur .
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
zolang de scheur niet groter wordt . dit is een hoekhaard vaak zit er dus een hoekijzer met een trekstang naar boven waar het metselwerk op steunt, binnen dat metselwerk zit nog een verloop van metaal schamotte of vuurvaste beton, soms wordt ook het rooster verkeerd geplaatst, met de bolle kant naar boven dus niet taps toe lopend naar beneden maar andersom.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Roytje101

  • #6
Klopt, zoals ik het zie zit er een stale rand aan de schamotte waar het metselwerk tot de helft op rust.
Hoe zou ik dit kunnen repareren? Opnieuw voegen met van die stale strips erin? Of los ik dan alleen het zicht werk op terwijl er misschien een dieper probleem is?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu