Schakeldraad buiten de pvc in gipswand met glaswol

Retepneoh

  • #1
Beste leden,

Op mijn zolderverdieping heb ik slaapkamers gerealiseerd. Omdat het mij tijdens het installeren van de electra niet lukte om vier draden door de flexibele pvc buis te krijgen heb ik er voor gekozen de schakeldraad los in de wand te houden. De schakeldraad loopt via gaten door de staanders van de gipswand en wordt omringd door glaswol. Nu ik dit gerealiseerd heb vertelde iemand mij dat dit niet zo hoort/dat het niet mag. Omdat ik de gipswand al dicht heb, is het lastig om e.e.a. nog te herstellen. Wie kan mij vertellen of dit daadwerkelijk niet mag en wat de evt. gevaren zijn?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Gewoon draad moet in een pvc buis.
kabels mogen wel los.

flexibele buis is lastig qua draad trekken
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Dit mag daadwerkelijk niet nee!

Zijn het metalstud staanders? Dan is het wachten tot de draadisolatie een keer beschadigd (niet moeilijk, met scherpe metalen randen) en de hele wand onder spanning staat...

(Nee ik wil niet suggereren dat het met houten staanders geen probleem is)
 

CV__

  • #4
Nee, dat mag inderdaad niet. De draad is nu niet beschermd en als hij gaat branden kan de fik zich veel makkelijker uitbreiden.

Als je geen vier draden in een flexbuis krijgt ben je gewoon aan het prutsen. Kwestie van niet door de buis heen schroeven, de buis niet knikken en de draden goed aan de trekveer knopen.

Als de gipswand dicht kan... kan hij ook weer open. Maar dat zou helemaal niet hoeven verder. Die draad er gewoon uit trekken alsnog door de flexbuis rijgen. In dit subforum staat een sticky over hoe je draden aan de veer kunt knopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu