Schakeldraad via andere centraaldoos

Selinde

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben bezig een grote kamer op te delen in twee kleinere kamers (een werkkamer en een logeerkamer). De oude kamer had twee lichtpunten met elk hun eigen centraaldoos erboven. De twee lichtknoppen zaten naast elkaar (in een dubbelraam), maar één daarvan wil ik verplaatsen naar de andere kant van de muur, zodat de nieuwe kamers elk hun eigen lichtknop hebben (wel zo handig als je niet de logeerkamer in hoeft om het licht in de werkkamer aan te doen ;) ). Ook zou ik naast elke schakelaar een extra stopcontact willen aanleggen.

Ik heb vandaag alles opengemaakt, en ik vind de situatie wat verwarrend. Ik had verwacht dat elke schakelaar verbonden was met zijn eigen lichtpunt, maar de fasedraad (bruin) is gedeeld voor beide schakelaars. Er gaan wel twee aparte schakeldraden (zwart) de schakelaars uit, maar ook die lijken beide naar hetzelfde lichtpunt in de werkkamer te lopen. En eentje loopt dan weer via het lichtpunt in de werkkamer naar het lichtpunt in de logeerkamer, zo lijkt het: in elk geval beweegt de zwarte draad in de logeerkamer als ik aan de bijbehorende schakelaar trek (maar dit kost wel wat kracht), en zit er in de werkkamer-centraaldoos een zwart draadje die de ene opening in en de andere weer uit gaat.

Ik heb een tekening gemaakt van de situatie. De grote vierkanten zijn de centraaldozen/lichtpunten, waarin draden samenkomen naar kroonsteentjes (de puntjes) en een lamp. De vierkantjes-met-rondjes erin zijn stopcontacten, en de schakelaars staan onderin. Stippellijnen zijn hoe ik denk dat de bedrading loopt, maar dat heb ik niet kunnen verifiëren. De fase- en schakeldraad naar het lichtknopje van de werkkamer zijn wel heel duidelijk omdat die makkelijk bewegen als ik eraan trek.
Screenshot 2022-12-13 at 15.31.47.png


Mijn vragen over deze situatie:
1) Zouden mijn "stippellijntjes" kunnen kloppen? Is dit een gebruikelijke manier om twee lichtpunten in één kamer aan te leggen? En, nu de kamer in tweeën wordt gesplitst, moet er wat aan worden aangepast?
2) Als ik (ter hoogte van de lichtknopjes) een of meerdere stopcontacten wil aanleggen, is het dan voldoende om een nul+aarde naar de centraaldoos in de werkkamer te trekken? Kan de fasedraad vanuit de lichtknopjes gewoon worden doorgetrokken door beide lichtknopjes heen, of is het netter om een kroonsteentje/lasdoos te plaatsen die apart vertakt naar de lichtknopjes en de stopcontacten?

Alvast bedankt voor de hulp!

(PS. een vriend die eerder eens achter de schakelaars heeft zitten kijken zei dat ik geen extra draden hoef te trekken, maar het nieuwe stopcontact gewoon op zwart/bruin kan aansluiten. Dit lijkt me dikke onzin toch? Als dat al werkt, krijg ik een ongeaard stopcontact dat alleen stroom heeft als ook het licht aanstaat, verwacht ik?)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Er is helemaal niets raars aan deze situatie. Dat kan prima zo en je kunt het ook gewoon laten zitten.

Inderdaad blauw en groen/geel erbij trekken voor een contactdoos.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
En niet naar die vriend luisteren. De zwarte draad is dunner dan de rest, prima voor lampen, maar als die een keer langdurig zwaar belast wordt kan het verkeerd gaan.
Ook geen kroonsteentjes gebruiken, maar goeie lasklemmen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een contactdoos aansluiten op bruin en zwart gaat sowieso weinig zinvols doen, je contactdoos staat dan in serie met het lichtpunt.

(Dat zijn wel leuke storingen, "het licht gaat branden als ik de stofzuiger aan zet")
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu