Badkamerventilator zonder zwarte schakeldraad

AnneChamps

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn recent verhuisd en kwamen er in het nieuwe huis achter dat de badkamerventilator niets deed. Zowel niet na het aanzetten van de lichtschakelaar, maar ook niet als er veel stoom is tijdens douchen. Wij hebben daarom aangenomen dat de ventilator oud/kapot was en een nieuwe besteld online. Na even inlezen leek een met een timer danwel vochtsensor het fijnst, die dus niet vastzit aan het aan/uitschakelen van licht maar ook langer door kan na douchen als het nog vochtig is.

Bij het installeren van de nieuwe lukte het ons niet deze aan de praat te krijgen. Wij denken na wat speurwerk op internet dat dit komt omdat er alleen een bruine fasedraad, blauwe nuldraad en groengele aardedraad beschikbaar zijn, en geen zwarte schakeldraad.
Als we vervolgens een simpel verhuislampje op de bruine en blauwe draad aansluiten doet deze het ook niet, en geeft de spannings zoeker aan dat er geen stroom op staat (beide draden gecheckt). We vragen ons dus af of de aangesloten draden hier uberhaupt functioneren, of is dit logisch dat dit zo niet werkt?

De lamp in de badkamer (die wel met de zwarte + blauwe draad aangesloten zit) doet het wel en bevat nog extra bedrading. Deze bevat nog 2 zwarte draden, 2 bruine en 2 blauwe die afgesloten zijn met lasdop.

Onze vraag is nu, kunnen wij een ventilator met timer ofwel vochtsensor aansluiten met alleen de bruine, blauwe en aardedraad die er nu aanwezig zijn?
Of is het nodig de zwarte schakeldraad door te trekken? Zo ja zou dit dan kunnen vanuit de lamp? (we gaan dit het liefst niet zelf doen als leken maar goed om te weten of het zou kunnen)

Zie fotos van de bedrading boven de lamp en de aansluiting bij de ventilator.

Alvast hartelijk bedankt!!

Groeten Anne

IMG-20210926-WA0009.jpg IMG-20210926-WA0012.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Er zit nog ergens een lasdoos.
Uit de muur komt snoer, dat zie ik niet in de lasdoos.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Kan het zijn dat de ventilator door de vorige bewoners is afgekoppeld in de centraaldoos, en dat jij nu het snoer te ver hebt teruggetrokken? Dat snoer is wel erg lang (veel te lang om in de ventilator te kunnen wegwerken) en ik zie lege leidingen in de centraaldoos...
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004

AnneChamps

  • #4
Bedankt voor de reacties!
We hebben gekeken hoe het zit met de snoeren erachter, wij hadden zelf namelijk niets gedaan nog voor we de fotos hebben gemaakt behalve de lamp en ventilator losgemaakt om te kijken. In de lege leiding boven de lamp zien we helaas geen snoer lopen.
En achter de ventilatoropening in de muur blijkt dat langere stuk snoer helemaal vast te zijn gemaakt met purschuim... Mogelijk dus door vorige bewoners dus a te ver teruggetrokken? En helaas nog zo vastgemaakt ook.
Verwachten jullie dat als wij die draad losgemaakt krijgen uit dat schuim we hem een stuk terug kunnen duwen en hij dan in de lege leiding boven de lamp uit zou moeten komen?

Ik denk toch dat we er niet aan ontkomen een elektricien te vragen om hiernaar te kijken...

groeten
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als je een multimeter hebt, of een vakman laat langskomen, kun je er achter komen of de nul of aarddraad nog wel verbonden zijn. In dat geval moet het snoer toch érgens uitkomen, moet je alleen nog uitvinden waar.

Als er inderdaad niets aangesloten blijkt dan heb je kans dat het snoer ergens in het niets eindigt, dan gaat het natuurlijk niet werken. Het is op afstand niet in te schatten of een vakman dat wel opgelost krijgt zonder de boel te slopen.
 

AnneChamps

  • #6
Bedankt Xander. We hebben zelf geen multimeter dus dat wordt een vakman.
Groeten!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Heb je de schakelaars waarmee je de verlichting in de badkamer aan en uit zet al geopend
grote kans dat deze draad daar ook uitkomt als hij niet via de centraaldoos loopt.



Als je het goed wilt doen sluit je hem helemaal opnieuw aan vanuit de centraaldoos.
een vakman zal hem zeker niet op deze draad aansluiten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Kijk eens of er nog een inbouwdoos achter de spiegel zit...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu