Schakelaar voor spiegel met verlichting

Haarlem24

  • #1
Hallo,

Ik heb via internet een spiegel met verlichting gekocht. Nu blijkt dat er geen schakelaar op de spiegel zit voor de verlichting, en de elektradraden in mijn badkamer zijn niet aangesloten op een lichtschakelaar. Kan ik een losse schakelaar plaatsen achter/onder de spiegel en zo ja, hoe?

Alvast bedankt!
 

Imco

  • #2
Dat kan, maar dan zul je moeten weten hoe je een schakelaar aansluit. Voorbeelden zijn hier genoeg te vinden op het forum en de website.
Zorg zeker in de badkamer ervoor dat je alles veilig aansluit en monteert. Dus VD draden in buizen en eventueel lasdozen gebruiken indien u voor inbouw kiest.

Een andere optie is misschien om vanuit de centraaldoos de schakeldraad door te trekken naar het stroompunt bij de spiegel.
 

Haarlem24

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!

Ik las hier dat je een bruine draad nodig hebt voor de bediening. Ik heb alleen blauw, zwart en aarde. Kan ik daarop een schakelaar aansluiten en die op de spiegel aansluiten?

Draden doortrekken is niet mogelijk, de badkamer is net verbouwd en getegeld.
 

Imco

  • #4
Dan is er zowieso al iets niet goed gedaan tijdens de verbouwing. Als je de elektra aanlegt volgens de regels zou je gewoon draden moeten kunnen bijtrekken. Maar daar heb je nu niks meer aan, dat begrijp ik.

Normaal gesproken heb je voor een schakelaar een bruine draad nodig, aan de andere kant van de schakelaar komt een zwarte draad die naar de lamp gaat. De lamp sluit je dan aan op die zwarte en een blauwe en eventueel een geel/groene draad.

Op die zwarte draad, staat daar continue spanning? Ook als je de lamp van de badkamer uitgezet hebt? Normaal gesproken is zwart een schakeldraad.
 

Haarlem24

  • #5
Ik heb de spiegel aangesloten om te kijken wat er gebeurt. Ik zie nu dat de lichtschakelaar die ik heb niet alleen voor het punt op het plafond maar ook voor de spiegel is, dus ik heb nu twee lichtpunten op 1 schakelaar. Ik ga eens kijken of ik hier een dubbele schakelaar op kan zetten.
 

Imco

  • #6
Dat vermoeden had ik al, omdat je sprak over een zwarte draad.
Een dubbele schakelaar gaat niet werken. Je zult dan namelijk vanaf de schakelaar een aparte zwarte draad naar de spiegel of naar de lamp moeten trekken. Je gaf zelf al aan dat dit niet meer mogelijk is.
Wellicht dat een draadloos schakelsysteem nog een oplossing kan bieden?
 

Fiesiekus

  • #7
Tenzij je de bestaande zwarte draad als trekdraad gebruikt voor 2 nieuwe schakeldraden: één voor het bestaande licht punt en één voor de spiegel.

Dan de bestaande schakelaar vervangen door een serieschakelaar.
 

Haarlem24

  • #8
Bedankt voor de reacties. Ik ga proberen een serieschakelaar aan te sluiten, lukt dat niet dan is 1 schakelaar voor twee lichtpunten ook niet zo'n ramp.
 

Fiesiekus

  • #9
Voor die serieschakelaar moet je dus wel 2 schakeldraden trekken.
 

Tiho

  • #10
Als ik het goed lees zat er al een inbouwdoos achter de spiegel?
 

Haarlem24

  • #11
Ik heb nu even tijdelijk de spiegel aangesloten op dezelfde schakelaar als de plafonniere. Als ik de schakelaar nu omzet doet de plafonniere het wel meteen, maar de tl-verlichting van de spiegel knippert 1x en doet dan niks meer. Als ik de schakelaar dan nog een paar keer omzet doen de tl-lichten het wel.

Ik heb de bruine draad van de spiegel aangesloten op een zwarte draad, omdat er geen bruine zat. Verder gewoon geel/groen op geel/groen en blauw op blauw. Kan het daar aan liggen of ligt het aan de soiegel?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Aansluiting lijkt me in orde, misschien de tl-buis of starter defect?
 

Haarlem24

  • #13
Kapotte tl-balken lijkt me vreemd, het zijn er twee en ze zijn nieuw. Hoe zie ik of de starter kapot is?
 

Fiesiekus

  • #14
Door een nieuwe starter te plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu