Schakelaar mechanische ventilatie

KlusserKoen

  • #1
Beste allen,

Ik krijg een nieuwe keuken en ben daarvoor alle aansluitingen en dergelijke aan het aanleggen. In de keuken is mechanische ventilatie, hier zat qua uitstraling een nogal gedateerde knop (2-1-3 schakelaar op). Deze heb ik weggehaald.

Links van de MVschakelaar wil ik nog 2 stopcontacten maken in een raamwerk waar plek is voor 3 aansluitingen (dus 1x tbv knop mechanische ventilatie en 2 stopcontacten).

In principe is voor de mechanische ventilatie dus alleen een nieuwe knop nodig. Echter is onduidelijk welk merk de binnenbehuizing heeft en dus welke knop hier op past (staat alleen een nummer op: 2711).

De stopcontacten die ik ernaast ga maken en het raamwerk voor de 3 aansluitingen heb ik reeds van Berker gekocht (zou ik eventueel nog kunnen terugbrengen).

Vragen:

1. Om een juiste en bijpassende knop op het raamwerk te kunnen krijgen zou ik een 2-1-3 schakelaar van Berker nodig hebben. Maar is het dan ook nodig om het binnenwerk van de MV van Berker te nemen (is nogal aan de prijs)... of past dat gewoon op het bestaande binnenwerk (zie foto's hieronder van het bestaande binnenwerk)?

2. Bij de plaatselijke Hornbach hebben ze geen 2-1-3 (3 standen) schakelaar maar wel een 0-1-2-3 schakelaar
(4 standen, incl uitstand). Als ik een nieuw binnenwerk van Berker koop én een 4 standenknop van Berker, kan mijn MV dan ook deze 4 standen gebruiken? Dus incl de 0 stand. Of kan deze dan alsnog alleen 3 standen gebruiken zoals nu ook het geval is? Op dit moment heeft de MV zoals aangegeven geen 0 stand, maar alleen 2-1-3.

Zoals in onderstaande afbeelding te zien, zijn er 3 kabeltjes aangesloten op het binnenwerk van de MV aansluiting (geen idee of dit hierover wat zegt)


Ik hoop dat mijn vragen een beetje duidelijk zijn, graag hoor ik jullie reactie. Alvast bedankt.



 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Een schakelaar met 0 stand zal hier niet werken, de box draait in stand 1 met alle draden afgekoppeld van de schakelaar.

Denk eens na over het vervangen van de box voor een energiezuinig gelijkstroom exemplaar. Deze hebben meestal een draadloze afstandsbediening. 2 vliegen in 1 klap.
 

KlusserKoen

  • #3
Oke, dank voor je reactie. Dat bekent dat ik dus een 3 standen schakelaar nodig heb (tenzij ik overga tot de door jou genoemde optie: een nieuwe MV box).

Er vanuit gaande dat ik de bestaande box behoud: Past een 3 standen schakelaar van Berker op mijn bestaande binnenwerk (bijv. als deze knoppen universeel zijn?)? Of past een Berker schakelaar alleen op een Berker binnenwerk?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Knop is meestal niet universeel, dus ik zou een complete schakelaar halen.

Maar verdiep je eerst even in het stroomverbruik van je huidige box. Als je goedkoop uit wilt zijn is vervangen vaak de slimste oplossing.
 

DerBart

  • #5
Misschien zou je de schakelaar los kunnen koppelen en mee kunnen nemen naar de bouwmarkt. Dan kun je kijken op welke merken hij past. Zoals Hessie al zegt zijn de knoppen meestal niet universeel. Ik zie trouwens op internet dat Berker ook een driestandenschakelaar heeft zonder nul.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu