Schakelaar in 220V schakelaar uit 110V??? Inductie??

KEESNED

  • #1
Vreemd probleem.

Ik wilde een lamp aansluiten op bestaande draden die uit het plafond komen (blauwe en zwarte). Ik controleerde met een spanningszoeker of er spanning op zat. In beide standen van de schakelaar brandde het lichtje. In de ene stand heel licht in de andere helder. Vervolgens de mulimeter gepakt. Schakelaar ene stand 220 Volt, schakelaar andere stand 110 Volt :?:. Schakelaar lijkt verder prima, nog geen weerstand gemeten, maar hij is vrij nieuw. Dat zegt natuurlijk ook niet alles.

Voor inductie lijkt me de spanning te hoog of niet?

Eerlijk gezegd wordt de stroom voor dit huisje ergens afgetakt van een oude boederij met een gedateerde electriciteitskast en komt binnen op een nieuwe electriciteitskast van het huisje (gebouwd en aangelegd 2003). Als het daar mee te maken kan hebben hoe kan ik dan de binnenkomende draden controleren? of is het toch gewoon inductie?
 

Fiesiekus

  • #2
Geen inductie, wel capacitatieve koppeling tussen nul en fasedraad.
 

KEESNED

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Maar is het iets waar ik zorgen over moet maken bijvoorbeeld dat er stroom gaat lopen ondanks dat de schakelaar uit is en een lamp aangesloten, ik ben niet van plan een hoge electriciteits rekening te gaan betalen, denk ik. Kan ik gewoon een lamp hierop aansluiten? En waarom is de spanning zo hoog?
 

Fiesiekus

  • #4
Dat zijn heel goede vragen! vooral die vraag over het energieverruik t.g.v. deze capaciteit is wel iets om aan de electriciteitsleverancier voor te leggen en evt. een schadeclaim in te dienen!

Verder zijn de stromen zo gering dat ze alleen met gevoelige apparatuur (de meters die je gebruikt hebt) kunnen worden waargenomen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je meetmethode is fout.

Wat is de meetstroom waarmee je multimeter meet?

Deze is waarschijnlijk heel laag en daardoor is de capasative koppeling in staat de spanning flink op te voeren.

Meet je met een Duspol met een meetstroom vanm 10mA dan meet je de werkelijke waarde en dat is 0,0v.

Een spanningszoeker is geen meetinstrument.
Een multimeter heeft een te hoge inwendige weerstand en geeft daardoor niet de juistee waarde weer.
 

KEESNED

  • #6
Headhunter,
Stroom gemeten op schaal 20A (ACA) en 200mA (ACA) beiden geen stroom als de schakelaar open staat natuurlijk. Dus als ik je verhaal goed begrijp is zowel de spanning als stroom verwaarloosbaar en zal er nooit stroom lopen in de geopende stand van de schakelaar en dus wordt de energiemij niet rijker van mij als de schakelaar uit staat en kan ik de lamp met een gerust hart aansluiten.

Het meten met de spanningszoeker moet je dus anders interpeteren. Lampje uit en lampje licht iets op = waarschijnlijk spanning verwaarloosbaar, lampje aan de spanning is 220VAC maar beter is het om een Duspol (wat een naam) te gebruiken hiervoor.

Ik neem even aan dat de hoge inwendige weerstand van mijn meter + de capacitiet samen een zogenaamde RC kring vormt die invloed uitoefent op de meting waardoor die onbetrouwbaar wordt (theorie komt weer een beetje boven.
 

Red

  • #7
In installaties waarbij kabels/draden over grotere afstanden parallel lopen kunnen deze spanningen behoorlijk oplopen als gevolg van capacitieve en inductieve koppeling. Als je het aanraakt kun je gevoelsmatig ook een flinke tik krijgen, echter is de inwendige weerstand van deze *spanningsbron* zo hoog dat zodra je een belasting aanlegt (duspol) er niks meer overblijft. Voor je stroom verbruik zal het niets uitmaken tenzij je na je kwh meter enkele kilometers aan slechte bedrading hebt zitting (dus veel lekstroom). Een spanningzoeker met een neon pitje zal waarschijnlijk ook (flauw) gaan branden.
 

Gerrit

  • #8
Deze capacitieve overdracht veroorzaakt een spanningsverschil en geen stroom.
De kWh-meter zal dus niets extra aangeven.
 

KEESNED

  • #9
Allen,
Bedankt voor jullie reactie het is me volkomen duidelijk en het klopt dat er veel kabel onder de grond ligt. ik ga nu met een gerust hart lampen aansluiten.
Tot horens
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu