Schakelaar die automatisch uit blijft na stroomuitval?

Sjoeerd

  • #1
Hoi allemaal,

Even een vraagje. Ik heb thuis een groot aquarium staan met daarbij een een 8.000 liter opvoerpomp. Deze pompt verbruikt 65 watt.

Op het moment dat ik nu stroomuitval heb dan schakelt de pomp uit en loopt een deel van het water weg via het riool (zoals bedoeld).
Alleen op het moment dat de stroom er weer op gaat, dan gaat de pomp voor een deel drooglopen. Als ik thuis bent is dat geen probleem, maar als ik op werk of op vakantie ben is dat onwenselijk. Ik wil dus eigenlijk dat bij stroomuitval de pomp niet automatisch weer opstart als de stroom weer wordt ingeschakeld.

Mijn vraag: Is er een simpel apparaatje of schakelaar die ik voor mijn pomp kan plaatsen zodat, bij stroomuitval, mijn pomp niet automatisch weer opstart en ik dus even handmatig een schakelaar om moet zetten voordat er weer spanning is.

(ik weet dat er eventueel ook andere oplossingen zijn zoals noodaccu's e.d. om het probleem om te lossen, maar hier ben ik niet naar opzoek)

Alvast bedankt :) !
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Een nullast schakelaar.
Op veel machines zijn deze tegenwoordig verplicht, dan weet je waar je naar kan zoeken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ik heb een setje app-bediende tussenschakelaar (via Wifi) gekocht, waarmee ik kan schakelen én het stroomverbruik kan meten. Na een stroomuitval moet ik het apparaat weer handmatig of via de app inschakelen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Veel van de slimme stekkerschakelaars waar Walker het over heeft, hebben bovendien een specifieke instelling om dat gedrag aan te passen. Bij die van de goedkope actiewinkel kun je bij een zogenaamde 'power resume' kiezen tussen aan, uit en de laatste schakelstand.

Dat is wellicht een wat nettere oplossing dan een nullastschakelaar; die zijn toch wat 'industriëler'.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie en Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
en het kost ook niet zoveel...
 

Sjoeerd

  • #6
Bedankt voor de reacties. Nullastschakelaar is besteld. Eigenlijk heel voor de hand liggend, maar kwam er niet op.
Tussenschakelaar via de app ook een goed idee, maar een robuuste schakelaar past beter bij het systeem.

Toppic mag gesloten worden :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu