"ruiten" vorm in voordeur zagen en glas in zetten

Klustop

  • #1
Ik heb gewoon een normale voordeur maar kwam op het idee om er een “ruit
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat versta jij onder een "normale" voordeur?
In de meeste massieve plex deuren kan dit.
Randen afwerken met een lat met sponning, je wilt geen kopse kanten van plex in het zicht.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat kan mits de deur massief is. Anders gaat er te veel stevigheid verloren. Simpelweg een gat er in zagen is echter niet de manier, aangezien je een sponning nodig hebt voor het glas. Dit kun je wel weer oplossen met aan 2 kanten glaslatten maar dat is weer meer naden en kieren en dus kans op indringen van vocht.

U kunt de ruitvorm exclusief sponning uitzagen. Vervolgens met een bovenfrees aan de binnenzijde van de deur de sponning uitfrezen. Op deze manier heeft u aan de buitenzijde geen glaslatten. Vervolgens de sponning goed gronden, glasband aanbrengen, geïsoleerd glas aanbrengen volgens de voorschriften en aan de binnenzijde glaslatten plaatsen met aan de glaszijde ook weer glasband. Hierna kunt u eventueel de deur schilderen. Tot slot nog het glas afkitten aan de binnen en buitenkant.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Controleer eerst of er niet toevallig een metalen plaat in de deur zit.

Teken het detail alvast uit, hoe je de sponning gaat maken, en waar de glaslatten komen. Denk aan de afwateringsgaten aan de onderkant.

Hier moet dubbel glas in, bij voorkeur minimaal HR++. Vraag alvast eens een prijs op. Ik denk dat een tweedehands voordeur met glas goedkoper is ;)
 

Klustop

  • #5
Bedankt voor de antwoorden allemaal. Ik ga morgen eens kijken naar het materiaal in de deur; de deur voelde wel zwaar aan dus denk wel massief genoeg. En idd; op 2e hands alternatieven (echter weinig te vinden in mijn regio..).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Prijs van het glas valt reuze mee. Voor € 50 moet je wel een ruitje kunnen kopen. Je hebt geen m2 nodig, dus je betaalt altijd meer dan wat je nodig hebt.

Een gebruikte deur moet er ook omgehangen worden hè?! Dat zijn ook weer kosten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu